Николай Тонев: Министър ме заплаши: „Ако не слушаш американците, ще ти скочим на врата”

Процесът срещу нас е политически, ако се бях съгласил да играя с ГЕРБ, сега нямаше да имам проблеми, казва кметът на Гълъбово

Кметът на община Гълъбово прекарва заедно с екипа си 80% от работното време в Специализирания съд в София, вместо да работи за интересите на хората, които са го избрали да ръководи града им. Той знае, че цената на тази битка е правото да си независим от политическата конюнктура. А в България това е тежко занимание дори и в града, който носи името на символа на Свободата.

интервю на Георги Георгиев

- Г-н Тонев, как кмет на една малка община стигана до Специализирания съд, създаден уж за големи бандити като Маргините, Таки, Октопода...?

- Много лесно. Община Гълъбово е изключително интересна. Там са направени инвестиции в областта на енергетиката в размер на няколко десетки милиарда лева. Когато станах за първи път кмет, имах амбицията да възродя района. Дотогава Гълъбово се беше превърнало в селище със затихващи функции. Нямаше никакви гаранции, че може да продължи да съществува като град. Първото нещо, което направих е да създам фирма, чрез която общината да печели от ремонти, охранителна дейност, поръчки и т.н. Но подчертавам - общинско дружество, работещо в интерес на кметството. Оказа се обаче, че така съм засегнал много интереси и най-вече на охранителните фирми. Една от тях ми заведе 417 дела и започна атака срещу мен по всевъзможни начин. После влезнахме в конфликт с американската фирма Ей И Ес, заради заграбен от тях общински имот. Охранителната фирма, с която вече бяхме в конфликт, се намеси в отношенията ни с американците, осигури им няколко свидетели срещу общината. Предполагам, че са установили и добри връзки със следователя и прокурора, които са поръчкови и са назначени, а не са на случаен принцип в това дело. Така държавната машина се задейства срещу нас. Получих и директни обвинения от тогавашния икономически министър Трайчо Трайков, че ако не се подчиня на интересите на американците, ще използват всички лостове на държавата да ме подчинят. И действията им не закъсняха.

- Според вас Специализираният съд играе ролята на лост за въздействие и принуда?

- Да, точно така е. Изчакаха просто да се създаде този Специализиран съд и вкараха делото ни в него. Сега по този процес обвиняеми сме 11 човека, но реално целта бях аз. Забъркаха и мои колеги, за да не се явят 10 души в моя подкрепа като свидетели. Те са наясно с цялата ситуация и щяха да кажат истината, а тя ме защитава. Така и на тях им повдигнаха обвинения, и ги лишиха от правото да бъдат свидетели.

- Какви са срещу вас обвиненията?

- Смешни, кокошкарски – за уж присвоени 300 л. нафта, за един кран, за липса на издадена заповед и т.н. И всички тези „страшни” престъпления са въртени от някаква престъпна група. По нашето дело материалите са около 200 тома, 4 хил. страници са само СРС-тата. Нямам представа кога ще ги четат и анализират. И от толкова труд става ясно, че съм направил някакъв разход за 31 лв. и за други подобни глупости. Естествено не се признавам за виновен и ако имаха нещо сериозно срещу нас, до сега щяха да са ни осъдили. Но държавата плаща и лошото е, че след време никой няма да понесе отговорност за похарчените пари, за пропиляното време и енергия. Жалко е просто с това да се занимава Специализиран съд, създаден уж за битка с мафията и тежката организирана престъпност.

- Къде всъщност се разминаха интересите на Гълъбово и американската компания?

- Спорът беше за една общинска земя, около 30 дка. Върху нея имаше построено съоръжение, свързано с отпадъците от еленергия. Навремето, когато американците са правили инвестициите, юристите им явно не са обърнали внимание, че някои от съоръженията минават и през общински терени. Аз, като кмет, получих жалба от жители и взех отношение. Проведохме среща с представителите на компанията и ги предупредихме, че като хора, които инвестират в нашата община, е добре да се съобразяват не само с националните, но и с месните закони. Предложих им да направят среща с общинския съвет и да изяснят проблема с тази земя, как да я придобият, по какъв начин да я ползват. Проведе се такъв разговор, постигнаха се договорености да закупят земята, като плащането да стане под формата на инвестиции за района, в размер на 8,5 млн. лв. за четири години. Но в процеса на доуточняване на сделката се появиха някакви претенции от страна на юристите им. Адвокатите на компанията имаха интерес да се протакат нещата, да има някаква измислена битка, уж да се решават и защитават казуси, защото получаваха хонорар на час по 200 евро. Естествено е всеки юрист да има интерес да има дела, за да взимат хиляди и хиляди евро. В процеса на този конфликт се намеси и държавата от най-високо ниво, в лицето на тогавашния премиер Сергей Станишев. Опита се да повлияе, но разбра, че ние сме си в правото и се отдръпна. Дойдоха после ГЕРБ на власт, но отказаха да ни разберат. Проведох разговори и с премиера, и с вицепремиера, но за голямо съжаление не приеха, че ние трябва да защитаваме интересите на населението, а че американците трябва да получат всичко и то както го искат.

- Няма логика държавната власт да е против интересите на една община, как си обяснявате отношението им?

- Имам обяснение и то е формирано на базата на много битки, които сме водили и с много други инвеститори, които са идвали на наша територия. В крайна сметка от подобни конфликтни и ситуации сме излизали като приятели. Но нещата имат и една друга страна, с по-особена психология – когато един голям инвеститор дойде в България, за да прави бизнес, той получава протекциите на някого от централната държавна власт. Но когато стигне до малката община като Гълабово, смята, че вече всичко му е позволено и може да прави каквото си поиска. Ние обаче искаме да се спазват и местните закони и правила. Истинският собственик в Гълъбово са хората, а аз представлявам техните интереси. Но големия инвеститор, смята, че след като някой от столицата е поел ангажименти към него, той може да прескача местната власт. Чувал съм много пъти да казват: „Какъв е тоя кмет, какво си въобразява той?” Но като срещнат отпора, почват да променят поведението си.

- Имате проблеми с хора от правителството, а за вас се говори, че сте близък с премиера Борисов и то още от времето когато и той беше кмет на София?

- Аз мисля, че сме в добри отношения с премиера, но проблемът е, че има хора, които нямат интерес от това. Когато водехме спора с американците от Ей И Ес, аз направих няколко срещи с премиера Борисов. Той в прав текст ми каза: „Кмете, ако съм на твое място и аз така ще постъпя”. От тези разговори даже съм се почувствал още по-ентусиазират и надъхан да отстоявам интереси, след като и министър-председателя ме разбира. Но в един момент, когато влезнах при Трайчо Трайков разбрах, че нещата не стоят така. Той в прав текст ми казва: „ Или ще отстъпиш, или ще ти скочим на врата”. Значи е бил поел някакъв ангажимент и трябва да отговаря за действията си.

- Промени ли се нещо, след като Трайков го махнаха от министерския пост? Оказа се, че той е бил лобист за интересите на доста крупни бизнеси, сега го разследват?

- Не се учудвам, че срещу този бивш министър се водят проверки, вероятно се е набъркал с нещо... А що се отнася до промяна, след отстраняването му - няма такава, защото срещу нас машината беше тръгнала, беше задействана. Образно казано - това е един голям валяк и като го задвижи инерцията, много трудно е да бъде спрян.

- Но сега вие сте в абсурда ситуация – прекарвате повече време в Специализирания съд в София, отколкото в кметството?

- Това е голямата болка на общината в момента. Невъзможно е да си изпълняваме съвестно задълженията, да сме ефективни и пълноценни. Почти всеки ден пътуваме до София, тук стоим по 10 – 12 часа. И най-кошмарното е, че в тази ситуация сме цялото ръководство на Гълъбово, включително и председателят на общинския съвет. Ето, сега предстои организирането на референдум, как ще се справим? Преди време прокуратурата ме беше отстранила от работа за две години, но за да се проведат и организират президентските избори миналата есен беше принудена да ме върне отново в кабинета. Ето още едно доказателство, че могат да правят каквото си поискат, в зависимост от интереса им. Реално от досегашния мандат на ГЕРБ само 10 дни съм работил нормално и спокойно. После бях извикан на разговор в Министерски съвет и така всичко се задейства и тръгна срещу мен и общината.

- Виждате ли политическа намеса и поръчка, не е тайна, че в община Гълъбово ГЕРБ не е фактор?

- Делото е изцяло политическо. Не може на 11 души да са им повдигнати обвинения и да се знае, че ние сме анти ГЕРБ отвсякъде. На първите избори ГЕРБ даже нямаха представители в общинския съвет. Сега приютиха една група, която е минала през различни партии. От 17 души общински съвет, те работят с 5 човека.

- С екипа си сте спечелили изборите като независими, нямахте ли оферта да бъдете лицето на ГЕРБ?

- Имах такова предложение и то директно, много преди местните избори. Ако бях приел нямаше сега да имам никакви проблеми. Но аз имам принципи, поел съм ангажименти към екипа си, към хората от тази община. Не можех да ги предам.

- Защо вече сте със служебни защитници?

- Това е друга въпросителна по нашия процес – не можеш да назначаваш резервен защитник, след като адвокатите ни винаги присъстват, отзовават се редовно, няма случай да е отложено заседание заради наш адвокат. Ние нямаме интерес от протакане. Преди време направихме палатков лагер в Пловдив срещу поръчковата прокуратура, защото бяха оставили близо 600 дни общината без кмет. Ние направихме всичко възможно това дело да влезе в съда, за да се види истината, за да спре тази агония.

- Освен съдебната сага, която продължава, как смятате да защитавате правата си?

- Търсим подкрепата на неправителствени , граждански структури. В тази посока изключително важна се оказа подкрепата на проф. Кръстьо Петков, който създаде комитет в защита на общините и регионите. В него влезнаха и чужди експерти. Заедно с този комитет днес пътуваме за Брюксел. Ще поставим в комисията по регионите на Еврпопейския парламент проблема на община Гълъбово. Реално четвърта година не ни се дава възможност да работим - нито общинския съвет, нито аз като кмет. Блокирани сме от някои институции, а това не е нормално да се случва в европейска държава. Пак повтарям, ако през тези години имаше нещо гнило и престъпно, кой щеше да ни търпи до сега. В тази подкрепа е и фактът, че спечелих изборите миналата година с над 70% доверие. В един малък град не можеш да излъжеш хората, там кметът е на показ всеки ден и моралът е друг.