Отец Любомир Братоев: Не превръщайте празниците в битово Християнство! Молете се за бистър ум преди изборите!

Запазете божествената воля не само през рождествените празници, а през цялата година!

Това призова протодякон Любомир Братоев от храм-паметника "Св. Александър Невски" цяла България пред Faktor.bg в навечерието на Рождество Христово.

Интервю на Васил Василев

- Какво трябва да научат българите за Бъдника и Коледа през 2012 г.?

- Хората трябва да знаят за този празник не само през 2012 г., а по принцип, че не трябва да го свързваме само с подаръците и с богатата трапеза. Това е празник на духовното. На Рождество Христово Бог дава част от себе си, която превъплъщава в човек, за да бъде по-близо до хората. За да могат по-добре да спазват божиите закони и християнския морал. За пътя към един по-добър живот.

- Загубил ли е българинът вярата в себе си и в Бога?

- Много ще бъдат силни думите, ако кажем, че българинът е загубил вярата в сърцето си и в Бога. Както се казва – по делата им ще ги познаете. Има много хора, които идват, молят се в храма тихомълком и не го правят показно. Голяма роля за това отдалечаване на народа от храмовете бяха онези тъмни времена на социализма, когато се искаше да се втълпи в главите на хората, че трябва да има други богове. Както историята неведнъж е показала, християнските ценности и вярата никога не сме ги губили и са ни спасявали. За жалост, след като падна онзи строй, който продължи 45 години, енориашите не се върнаха към вярата, а към едно битово празнуване и битово християнство. Заради липсата на религиозно обучение в училищата, хората не знаят в какво да вярват.

- Защо църквата не можа да върне хората в храмовете?

- Църквата на практика е много ограничена в България като институция. Тя е отделена от държавата и по този начин няма директните лостове да влияе върху образованието. Има неделни училища, но след като обществото пали свещ два пъти в годината, няма как да има интерес и към тях. Много жалко, че Светият синод не срещна обществена подкрепа преди три години, когато искаше от правителството да се въведе вероучение в училищата. Насила хубост не става. Църквата си е там със своите свещеници, които, доколкото могат, ходят сред своите енориаши да проповядват. Човек в крайна сметка е свободен сам да прецени, дали иска да научи нещо за Християнството и да живее по този начин.

- Манипулират ли политиците умишлено останалите, за да държат встрани свещениците, за да имат пълен контрол над народа?

- Не знам, както казах – по делата ще ги познаете… Говори се винаги какво ще се направи, но винаги в бъдеще време. Не трябва само в определени дни да се правят показни добрини с камери и фотоапарати. Хубаво е, когато има нещо полезно, но трябва да се случва всеки ден.

- Кои политици очаквате да дойдат в храм-паметника „Св. Александър Невски” за Коледа, където служите?

- Въпреки че служа там, никой не ни известява. Това се определя от службата по протокола за хората от висшите етажи на властта. Дали ще бъде президентът, или премиерът – не знам. Що се отнася до политиците – едни идват по задължение, а други заради медийната изява. Повечето българи обаче идват в храма заради потребността по големи празници като Великден и Рождество Христово. Сред тях има и политици, които усещам, че са вярващи. Те идват и на обикновените неделни служби и не се изтъпанчват отпред, за да покажат, че са в храма. Това е място за молитва, а не за медийна изява. Например има депутат от ДПС, който застава сред хората и искрено си се моли, когато е свободен.

- Води ли се война в БПЦ между хората на Кирил и на Николай около избора на нов патриарх?

- Скандалът мисля, че е само в медийното пространство и се търси сензация от колегите ви по-скоро. В светия синод винаги е важал съборният принцип, запазен от христово време. Светият синод взима общо решенията, които след това се изпълняват. В този смисъл изборът на патриарх за мен не е толкова интересен, както за много други хора, защото патриархът е само председател на това митрополитско събиране. Той сам не може да реши нищо, тъй като трябва да има подкрепата на общото решение. Да, патриархът е лицето на Българската православна църква, всички го познават, всички го знаят, но той е пръв сред равни. Може да прави изявления какво е решението на Светия синод, а не какви са неговите лични виждания по конкретен въпрос.

- За какво трябва да се молим преди Коледа и преди началото на новата година, през която предстоят избори?

- Преди всичко трябва да се молим за бистър ум, що се отнася за политическите събития, които ни очакват. Не трябва да се хващаме за поредния „месия”, който ни обещава всичко преди изборите, а след това нищо не се случва. За това сме си виновни самите ние. Това е насадено от онзи период на комунизма, когато някой друг решаваше вместо нас, а ние бяхме само едни изпълнители. Хората свикнаха някакси все някой друг да им оправя нещата. Защото – който и да се появи, без ние да запретнем ръкави, да започнем да се трудим наистина, със закони, които да помагат на честния бизнес, а не само да му пречат, нещата никога няма да се оправят в България. Да се молим за човек с ясно съзнание, а не за хора без качества.

- Какво е вашето пожелание за празниците към българите?

- Всички християни очакват на Бъдни вечер това чудо, което се случва, а именно – превъплъщението на Господ в човека. Бъдни вечер е вечерта, в която най-близките хора трябва непременно да са заедно. Дано хората да успеят да запазят този дух на очакване през цялата година. Дали трапезата ще е по-богата или не, няма значение, защото това не е същността на празника. Така трябва да е всеки ден. Най-важното е взаимното разбирателство между хората. Да запазим божията воля не само на рождественските празници, а и през цялата година!