Петър Пенчев: С лакърдии Бойко вдига градуса в пиянството на един народ

Евродепутати от ЕНП пазят българския министър-председател да не го разследват в Комисията “Антимафия и пране на пари” в ЕП 

 

Богоизбраните олигарси в енергетиката са Богомил Манчев, Георги Кадиев, Иво Прокопиев и дузина приближени до всички партии

 Гневът на недоволните българи се търкаля като снежна топка в Интернет, казва правозащитникът 

Петър Пенчев е инженер, математик по професия, но стана популярен като неформален лидер в много от гражданските протести през последните години.

Член е на обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская". От няколко години активно се опитва да разкрие измамата с подмененото ядрено гориво в АЕЦ ”Козлодуй”, създател е във Фейсбук на антиядрена група.

Интервю на Георги Стоянов

- Г-н Пенчев, как оценявате свободата на медиите в страната, основателни ли са критиките на ЕС и немския посланик у нас в тази посока?

- Най-добра оценка има ли свобода на медиите в страната, е тази на еврокомисарят Нели Крус и на немския посланик, а не голословните хвалби на Бойко Борисов. Аз отдавна не вярвам на публикациите в местния печат и особено на националните радио и телевизия. Ето онзи ден, в неделя, БНТ излъчи един безсмислен клип за оскъпяването на магистралите заради еколозите, защитаващи биоразнообразието, като обаче акцентът на екрана бе да покажат Бойко Борисов и неговите наставления към “Лили”, министъра на строежите. Това не е свобода на медиите, а контролирани и режисирани публикации за възхвала на режима.

- Как според вас се отразява слугинажът на поръчковите медии върху имиджа и авторитета на управляващите от ГЕРБ и премиера Борисов? От къде идва заслепението им?

- Публична тайна е как дойде Борисов на власт – и американските посланици са го засвидетелствали в своите доклади до Държавния департамент на САЩ. “Борисов плаща на журналистите, които са го отразили положително, и търси сметка на критичните автори.” Лошото е, че ние сме малка държава без значение за световната политика и властването на една “кукла на конци” е угодно за задграничните ни съюзници. Липсата на опозиция и нейната приспособленчивост към еднопартийното управление на ГЕРБ, води до спада на доверие към властите, както и липсата на реалност в медиите – всичко това тласка младите, по израза на един влиятелен журналист - блогър, до “гласуване с краката” или бягство към Терминал 2. 

- Основателни ли са твърденията на експерти, че 23 години след падането на Живков свободата на словото у нас е повече застрашена, отколкото в годините на Горбачовската перестройка? 

- Дали е страх, породен от нищетата и бедността, но сега апатията е в пъти повече отколкото при ‘перестройката’, доказателство е, че днес ги няма онези активни граждански неформални движения отпреди 10-ти ноември и в първите месеци след това. Оказа се, че и СДС, и Подкрепа, се превърнаха в структури за догаждачи и кариеристи, единствено в стремеж за кокала. Затова и слово блудството на поръчковите медии на практика е явно доказателство за заглушаване на истината, т.е. свободата на словото отново стана значим проблем и не случайно в чуждите класации изпадаме все по-назад.

  - В комисията "Антимафия" на Европарламента вие внесохте сигнал за криминални прояви на българския премиер, за какво става дума, има ли движение по проблема?

- И в Европа чуха нашето искане на висок глас за разследване на днешния български премиер. Ако беше за апартаменти както при един от вицепремиерите, нямаше да сезираме Европарламента. Но когато има данни за участие на Борисов в международен наркоканал, минаващ през България, не можехме да мълчим, защото от тези същите наркотици голяма част от младото поколение у нас е станало жертва със здравето си на наглите каналджии. Или думите на поета “Колко е души изгорил живи” не ни дават спокойствие, за да спрем нашето искане за изясняване на тези тъмни части от миналото на министър-председателя. Въпросът е може ли той с чисти ръце и чиста съвест да управлява държавата. Не се учудихме обаче на острия сблъсък в Комисията “Антимафия и пране на пари” в ЕП – четирима срещу трима надделяха да не се гледа в тази комисия нашият сигнал, видяхме как партиите в ЕП пазят висшата партийна номенклатура(също както беше с КПСС, БКП и соцблока, б. а.), защото ГЕРБ е член на ЕНП и така четирима евродепутати спасиха председателя на една дружеска партия, без да мислят за своето задължение да защитават интересите на гражданите, техните избиратели. Сега подготвяме сезиране на друга комисия към ЕП, по съвета на някои евродепутати, за отбелязване – не български, нашите се спотайват, само Надежда Нейнски написа на стената си във Фейсбук, че най-после Борисов трябва да изясни въпросите за миналото си. 

- Имате заедно с Атанас Чобанов пуснати сигнали и до родната прокуратура, какво се случва с тях, смятате ли, че държавното обвинение е достатъчно независимо за да проведе обективно разследване срещу министър-председателя?

- Преди да подадем сигнала до ЕП, бяхме сезирали българската прокуратура, но тя не поиска да снеме сведения нито от посочените от нас свидетели, изразили публично разкритията си, нито пожела да притеснява премиера с изясняване на повдигнатите въпроси. А относно нашия сигнал, че това са потвърдени данни и от Посолството на САЩ в София, както и от американска разузнавателна служба с инициали SIMO, което се оказа шифрована абревиатура на ЦРУ, Софийска градска прокуратура ни заяви, че нямала контакти с ЦРУ, за да поиска докладите, иначе предоставени от Уикилийкс. А когато в същото време и Цветанов, и Борисов, се хвалят за добро сътрудничество с ЦРУ, ние питаме защо Прокуратурата не пожела да възложи на МВР да получи допуск до сведения от тези доклади. Ето с такова прикриване на престъпленията, родната прокуратура дали ни пази.

- Как ще коментирате реакциите на премиера, който на обвиненията, че е бил замесен в тъмни дела винаги отговаря спокойно, че е чист и няма от какво да се притеснява? Как го допусна политическата класа до тези високи нива в държавата?

- Вицове има у нас достатъчно за изявленията на Бойко Борисов – сутрешното, обедното и вечерното толкова се променят и противоречат, че на човек главата да му се завие, но на юнака – не. С тази безцеремонност да говори неистини, той единствено е добре посрещан или от блюдолизци около държавната софра, или от подпийнали в кварталната кръчма. Каква политическа класа, какви 5 лева, къде има опозиция, когато от никоя партия в Народното събрания не посмяха да задават въпроси към Марковска и Атанасов. А веднага навън от залата се правят на смели и държат лъжовни речи. И нямат срам, че чак от Европа ги дръпнаха за ушите - ако беше ученик, щеше да потъне от срам, а Фидосова пък се силеше с писмо до Барозу, ама трябваше от Брюксел да кажат, че това са само празни брътвежи, защото при тях такова писмо не е пристигало. Родна жалка картинка... Но Борисов по подобен начин отричаше с неистови усилия, външно спокоен и безцеремонен, като поръчковите медии го закриляха, за уж несъстоялия се негов разговор за прикриване на престъпления на Мишо Бирата, докато си призна, дали случайно се изпусна да си признае, или бе убеден, че медиите няма да имат смелостта да му задават въпроси, нито пък  т. нар. опитомена опозиция.

- Вие сте един от активистите срещу използването на ядрената енергетика, каква е позицията ви за референдума за "Белене", как ще мотивирате хората да дадат глас "против"?

- Искам най-напред да внеса уточнение, че референдумът не е за Белене, а преди всичко той е за 7-ми блок на “Козлодуй” - така го наложи Борисов, който отдавна разпореди този строеж вместо в Белене, въпреки че няма извършена ОВОС по чл. 45 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия. 

Най-важното послание за този референдум трябва да бъде: “Съграждани, всички помним в последните години как разкарваха софийските отпадъци из цяла България както “Кланът Зрънкови от Видин”, в никоя община не искаха битовия боклук. А сега ни чака избор на площадка за погребване на къде по-опасните високоактивни радиоактивни отпадъци, защото скоро от Русия ще започнат да ни ги връщат, а новото отработено ядрено гориво изобщо вече няма да пътува до Русия, то си е наше за вечни времена, и за 170 000 поколения на българите. Съгласни ли сте на ваша територия да бъде това погребване, когато то ще излъчва радиоактивност за поне пет милиона години? А избор на площадка тепърва предстои с решение на Министерския съвет. Тук трябва да съобщим едно разобличение на думите на Борисов пред ИТАР-ТАСС от миналата седмица, че в Козлодуй имало площадка за отработилото гориво, но той не знае, че това е само за 60 години, а след това трябва дълбочинно погребване някъде другаде. В тази връзка днешният премиер заяви наскоро в Ботевград, че той щял да управлява още 60 години, така че това съвпада със 60-годишното съхранение на радиоактивния боклук на площадката на централата, пък след неговото царуване - “кучета ги яли”. Няма друга индустрия, като АЕЦ, която да не си плаща за боклука, защото по закон държавата е отговорна. А частните износители на тока не изнасят тези боклуци заедно с чистия ток, при това печалбите от този износ не остават за българската държава и за нейните граждани, а отиват в джобовете на ‘богоизбрани’ олигарси -  досега те са Богомил Манчев, Георги Кадиев, Иво Прокопиев и дузина приближени до всички партии”.

- Във Фейсбук създадохте  анти ядрена група, какво споделят участниците й, каква е чуваемостта на политиците?

- В Групата се дискутират всички антиядрени събития, но за съжаление те стават не у нас, а в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, вече и в Япония и Франция. Тук стигнахме до парадокса, че лозунгът от тодорживковото време “Българската нация-нация техническа” днес звучи като фарс на фона на наистина техническите нации като германската, отказала се безвъзвратно от ядрените централи. Жалко е, че в подобен като нашия референдум в “нетехническа” Италия преди година, 95% от хората гласуваха против ядрената енергетика, докато у нас този референдум цели прокарване на строителството на 7-ми блок в Козлодуй, което се подкрепя от всички партии, освен ПП “Зелените”. Няма опозиция срещу тази енергетика, нито от Иван Костов, нито от Мартин Димитров - те искат американски реактор, но ние в Групата във  Фейсбук “Български антиядрени граждани” казваме, че радиацията е все опасна за здравето на човека – независимо дали е руски, американски или бамбистански реакторът.

  - Подкрепяте различни каузи и протести на граждански сдружения, кои са най-големите провали на това управление, от какво най-вече са недоволни хората?

- Най-големият провал на този режим, с право наричан полицейски, защото националните медии ни заливат с полицейски акции - 95% неуспешни, е безцеремонността да се говорят неистини и после да се допълват с нови и нови лъжи, от което хората стават обезверени, че има добро бъдеще за България. Когато министри говорят лъжливи обещания, които се пукат като сапунени мехури, трудно ми е да откроя нещо положително. Контролирана демокрация имаме у нас, защото виждаме как постепенно  и гражданските протести не са автентични, защото я няма онази вяра от след 10-ти ноември и до една година по-късно. Тогава и площадите, и улиците се пълнеха с усмихнати обнадеждени българи, че демокрацията най-после е дошла и у нас. А днес усмивките вече ги няма по лицата на хората, защото се оказаха излъгани от всички, подчертавам всички политици, добрали се до властта, на всички нива, от горе до долу. 

И въпреки тези излъгани очаквания, надеждата не трябва да умира, затова аз виждам Интернет като социалната среда, в която става съюзяването и ще узрее общата сила на гражданите. Тук искам да опонирам на тазгодишния избран “мениджър на годината”, който в една телевизия преди два дена най-подигравателно сравни споделянията и контактите във виртуалната мрежа с надписите по стените в клозетите на Кремиковци – не, господин ‘богопомазан’ банкер, не си познал, видяхме “арабската” пролет, започнала именно на стените във Фейсбук, видяхме как събуждането на българите от “Орлов мост” също бе чрез тези виртуални стени, това важи за интелигентните хора, а не за насадените ‘мениджъри’. Групите във Фейсбук не оредяват, а напротив даже се обединяват с каузите си в недоволство от наглостта на управляващите.

  -  Имат ли ресурс гражданските сдружения да се превърнат в сила, която да издуха на следващите избори тази политическа класа?

- Докато имаме почти 100 % слугински медии, никакви сдружения няма лесно да победят изкуствените медийни герои. Хората в България са доверчиви: “Това каза телевизора!”, а от екрана всеки ден приказва лакардии Бойко Борисов, което вдига градуса на ракията в пиянството и отчаянието на един народ. 

Единственият вятър за очистване може да задуха от демократична Европа и нейните институции. Ето как преди няколко дни Европейският съд за правата на човека в Страсбург посочи самия Бойко Борисов с пръст като единствен виновник за убийството на човек в самотна къща сред полето. Прозвуча и силният вик на известния адвокат Михаил Екимджиев, че "Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов". Какво ли още му трябва на народонаселението, когато съдът в Страсбург отбелязва: “...белег за неадекватност на разследването е и фактът, че не са разпитани членовете на Специализирания отряд за борба срещу тероризма." Ние, като граждани, питаме: Кой да ги разпита, когато вече видяхме покрай наркотрафика през Турция и връзки с Бойко Борисов, че BG-властите няма да го направят. 

Силата ще дойде от Новото гражданско сдружаване, което се казва “Интернет”, то е най-масовото и виждаме как снежната топка на недоволните българи се търкаля.