Проф.Михаил Неделчев: Парвенюта от провинцията драпат за депутатски места

Кабаиванов се държи безумно, не може да намери свестен юрист за конституционен съдия, казва една от сините легенди

Интервю на Мила Георгиева

Проф. Михаил Неделчев е една от емблематичните фигури на прехода. Основател на СДС и лидер на Радикалдемократическата партия. И до днес се приема като един от най-големите авторитети в дясното.

- Проф. Неделчев, как ще коментирате заканата на лидера на СДС Емил Кабаиванов, че ще бъдат отстранени от синята партия всички, които няма да подкрепят новата номинация на СДС за конституционен съдия?

-Първо бих искал да уточня, че тук има един абсурд - кандидатура все още няма, но тези, които няма да я подкрепят – ще бъдат изключени. А коя е кандидатурата? Може би има поръчка да има кандидатура, но самата кандидатура липсва. Тоест, Кабаиванов не е в състояние да намери човек за тази кандидатура, който да бъде юрист, подходящ за поста конституционен съдия. Това е много абсурдно. Естествено това негово поведение може да бъде преценено само като безумие. Неговото единствено желание, според мен, е да бъдат изчистени депутатите и евентуално когато редят листите в СДС, тези, които позволяват разчистването, да бъдат поставени на тяхно място. Това е целта на занятието. 

- Основателни ли са обвиненията на “Ракавска“134, че някои от сините депутати в СДС си били “самодостатъчни” и така работят срещу интересите на партията?

- Точно обратното. Първо, сините депутати са депутати на Синята коалиция, е не само на СДС. Аз например съм гласувал за Синята коалиция. Тези хора са лоялни към Синята коалиция. И това, че една група около Кабаиванов – Марков, Христов и други, решиха в средата на един цикъл да променят формулата, просто също е една безумна постъпка, която както виждаме доведе до тези драми и абсолютно безсмислени конфликти.

- Ще се сбъдне ли “пророчеството” на Емил Кабаиванов след чистката на лошите от парламента, на следващите избори СДС да спечели повече депутатски места?

- Няма никаква разумност в подобна логика, защото точно “Синята коалиция” създаде една макар и частична нагласа у хората, че това е наистина нещо плуралистично, нещо наистина по-различно от една болшевишка синя партия, че това е възможност за избор в рамките на самата десница. Нещо, което по някакъв начин, макар и частично, напомня за стария Съюз на демократичните сили, който беше пъстър, разнороден и даваше наистина възможност човек да получи своята идентификация чрез своя избор.

- Не се ли опитват Борисов и Цветанов, след като създадоха суматоха в дясното, да наложат техен човек за главен прокурор? 

- Тези сценарии аз не ги чета. За съжаление, сигурно има натиск, може да има внушения. Естествено е Борисов и Цветанов да имат желание да увеличават своето мнозинство, включително и в Народното събрание, и могат да се опитват да го правят по различен начин. Но за да дадем обяснение на случващото се, трябва да се вгледаме в управленческия орган на демократичните сили и трябва да кажем много категорично, за да стане ясно на хората, че няма друга цел, освен махането на тези депутати и новодошлите – Homo Novus, което от латински означава новодошъл от провинцията си, от някъдеq първенюта, които имат винаги желанието да се настанят на депутатското място. Защото те смятат, че да си депутат, е някаква страхотна привилегия. Не е привилегия, това е един много тежък труд, всички знаят, че и заплащането е много нищожно. Ако те са съвестни депутати и ако непрекъснато се срещат с хората, една част от тези средства отиват за това. В този смисъл сметките, които сега си прави ръководството на “Раковски” 134, което сега е окупирало синята партия, е без кръчмар. Защото хората виждат какво се случва и няма да гласуват за СДС, а и не трябва да се гласува за тях. 

- Виждате ли някакъв сценарий на ГЕРБ да разбият СДС?

- Не виждам защо ГЕРБ и управляващите трябва да разбиват синята партия. Това са само конспиративни теории, които обаче мен не ме занимават.