Решетников: Божествената мисия на България е да помага на Русия

За нито една друга страна от Източна Европа Западът не се е борил с Русия така, както за България

Името на близкия до президента Путин Леонид Решетников нашумя у нас през последните седмици. Повод за това е скандалът около съгласуването на кандидатурата на Румен Радев за президент с Русия, уговорките България да бъде извадена от ЕС и НАТО и патологичните лъжи на Корнелия Нинова, че никога не е говорила с бившия генерал от КГБ. Взиите на Решетников и Кремъл за нашата държава съвсем не са от това лято, а опитите за въздействие върху независимия път за развитие на България започват доста по-рано. Формулата на Кремъл е, че на България божествено е предопределено да съществува под крилото на Русия. Faktor.bg публикува интервю с ген. Решетников, от края на октомври 2010 г., което показва, че думите му зловещо се сбъдват 6 години по-късно у нас.

Интервю пред Сегодня.Ru

- Леонид Петрович, Вашето интервю „Българите никога не са ни предавали породи много дискусии. А вие дори зададохте въпроса: Защо сегашните българи да ни обичат?

Агресията, или както Вие пишете „чуждобесието“ са отличителна черта и на руското, и на българското общество… Но не мислите ли, че Русия все пак има повече опорни точки за ответен удар?

- Искам веднага да кажа, че „чуждобесие“ и „агресия“ имат различно значение. Чуждобесие е когато човек или народ се заразява с чужда култура, традиции, порядки и започна да ги натрапва на несъгласните с тях, включително със сила, напълно забравяйки всичко родно, дадено от Бога.

Впрочем, и в Русия, и в България, а и във всички източноевропейски страни, намиращи се под властта на комунистите, мнозина мечтаеха за демократично развитие по образеца на Европа. Но техните представи за европейската демокрация бяха от 20-те, 30-те години на XX век.

Днес Европа, с нейните размити нравствени критерии, със загубата на добрия вкус в културата и изкуството, закостенялата си бюрокрация, лицемерие и двойни стандарти едва ли предизвикват сред мислещите хора предишния възторг и желание да я следват.

Безспорно, Русия има опорни точки за връщане към естествения си, отреден и от Бога, цивилизационен път на развитие: Да носи на света светлината на нашата вяра, нашите възгледи за справедливост, нравственост и жизнеустройство - ето това е мисията на Русия, нашата национална идея.

Аз съм убеден, че Божествената мисия на България е да помага на Русия в нейния исторически дълг, да върви заедно с нея, да служи заедно с нея.

Много десетилетия враговете на Русия се стремяха да откъснат от нея България. Смея да твърдя, че за нито една друга страна от Източна Европа Западът не се е борил с Русия така, както за България. Мисля, че това се дължи на факта, че значителна част от българският народ, ако не и мнозинството, съзнателно или подсъзнателно разбира тази Божествена предопределеност – да бъде заедно с руския народ.

Когато руснаците се отклониха от пътя си, отказаха се от своята мисия, тогава и българите загубиха своята основополагаща идея.

Това имах предвид в своето интервю, твърдейки, че българите не са ни предали, а отговорността за всичко, което се случи в нашите отношения е преди всичко на руснаците. Макар че и българите имат своята отговорност за това.

Сегашното българско ръководство се стреми да впише България в съвременното, постхристиянско европейско общество. Добре, тяхна воля. Но съм убеден, че това е грешен път, че той води към загуба на националната идентичност и самобитност, към отмиране на хилядолетната българска култура, към изчезване на вярата, това което е правило българина България, а България – България.

На кого е нужно това?

България никога няма да бъде богата в Европа, дори да разпродаде всичко на чуждестранни компании. Защото проблемите на ЕС са видими и още не е известно как и за чия сметка ще ги решава.

- Какви, според Вас, са най-характерните процеси, които се случват в България?

- Моята гледна точка е, че България е тясно свързана с Русия, включително на духовно ниво и, че всичко, което се случва там прилича на това, което се случва у нас, разбира се с някаква специфика.

Знам, че мнозина няма да се съгласят с мен, но това е мое убеждение.

 - Искам да Ви припомня Вашите думи, че ние, Русия, „захвърлихме цяла Източна Европа, ние се отказахме от нея…“ Мислите ли, че имаше друг вариант за развитие на събитията? Имаше ли тогава възможност Русия да попречи на сценария на Збигнев Бжежински? Сегашните отношения между България и Русия не се ли определят от решения, вземани в чужбина?

- Когато падна Съветската власт имаше надежди, че новият режим няма да тръгне по пътя на западноевропейския либерализъм, а ще започне постепенно възраждане на традиционната, историческа Русия. Но това не се случи заради ограничените интелектуални възможности и знания на Горбачов, неговото либерално обкръжение и слабостта, в онзи момент, на Руската православна църква.

Трябва да имаме предвид, че в Съветския съюз преследването на това, което се наричаше „трети път“ беше много по-жестоко, отколкото западните дисиденти.

Не случайно Бжежински заяви, че след падането на комунизма единственият враг на Запада в Русия е останала православната църква.

Обръщането на Москва към историческа Русия може да повлияе върху настроенията в Източна Европа.

Във всеки случай те поне нямаше така активно да се хвърлят в НАТО.

Бжежински и подобните нему могат да пишат каквито си искат сценарии, само ако ние им позволим това.

За съжаление, и руснаците, и българите, заради причините, които посочих вече, се оказват обезоръжени пред такива сценарии.

Ние отдавна сме захвърлили своето оръжие и все още не искаме да го вдигнем и да го почистим. 

Превод:Faktor.bg