Стефан Гамизов: Борисов не си пада по убийства, за БСП не съм сигурен

Цветан Цветанов унищожава управлението на ГЕРБ

Знаят кой е извършителят на атентата в Сарафово, но истината не става за казване

Жената на Станишев трябва да е на подсъдимата скамейка – ще предизвика земетресения в много посолства, казва енергийният експерт и лидер на Гражданска лига

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Гамизов, напоследък пишете само гневни постинги на стената си във Фейсбук, от къде насъбрахте толкова жлъч?

- Ако седнете на моето бюро и видите документите за това как Ковачки не плаща десетки милиони ДДС, а Симеон Дянков си затваря очите и казва, че нямало пари за пенсии и здравеопазване. Или виждате как всеки ден НЕК се източва от срамните и незаконни договори, по които плаща на Марица Изток 1 произведена енергия на цена по-висока, от която я продава и на никого не е нужна тази енергия. Или знаете това, което аз знам, защо се стигна до трагедията АЕЦ"Белене" и атентата в Сарафово. Мисля, че ако си лягате и ставате с това знание и вие ще сте гневен от злоупотребата и изнасилването на българската нация.

- Реагирахте много остро след уволнението на така наречената „пияна учителка” Илияна Иванова, какъв знак бе отношението на обществото към нея?

- Всичко може да се каже с едно изречение: Вместо грижа и човещина за Коледа - смърт. Това е положението в българското общество. На падналия ръка не се подава. Но всички забравят, че накрая на всеки му се налага рано или късно да има нужда от подадена ръка. Такива общества са обречени. Или ще се променим, или ще умрем.

- „Дюнигейт” е последният хит на властта, смятате ли, че вътрешният министър Цветанов и земеделският Мирослав Найденов са забъркани в далаверата и трябва да понесат някаква отговорност?

- Да, смятам. Смятам, че Цветан Цветанов е точно копие на латино-американска полицейска марионетка, служеща на чужди интереси. И понеже тези интереси произхождат от най-мощната сила в света, която го покровителства, то той смята, че е безнаказан и действията му са на нивото на интелектуалния, моралния и образователният му статус. Всъщност, Цветан Цветанов унищожава управлението на ГЕРБ. За министъра на земеделието ме е срам даже да говоря.

- На 10 януари Сотир Цацаров ще положи клетва като главен прокурор, вие бяхте противник на кандидатурата му, какво очаквате да бъде държавното обвинение през следващите 7 години?

- Не съм бил противник на кандидатурата му, а на опозоряването на процедурата по неговия избор. Нищо не се промени в сравнение с това, което правеха предишните и това е срамна, унизителна за обществото трагедия. Всички знаехме, че той ще е новият главен прокурор месеци преди това. Всички видяхме как беше избран. Всички видяхме как бяха злоупотребени другите кандидати. Всички знаем факта, че това не е избор според закона. Това е избора на Цветан Цветанов. Сега трябва да разберем, защо е бил направен този избор. Мисля, че ни очакват тежки времена. И ние го знаем, и в Брюксел ни го казаха веднага след обявяването на резултата. Аз лично съм с лошото предчувствие, че ни чака тежка злоупотреба с правото и вендета над тези, които са противници на голямата политическа корупция. Няма да е масов процес, но ще бъде достатъчно жесток, за да потисне всяка идея за съпротива. Аз лично се подготвям за отмъщение на организираната престъпност, подкрепяна от ключовите си покровители в ДАНС.

- Съюзът на съдите обяви преди дни позиция, че новият главен прокурор е избран и назначен в нарушение на конституцията, а указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с върховния закон. Според тях Конституционният съд може да бъде сезиран за нарушения от една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд (ВКС), Върховният административен съд (ВАС) и главния прокурор. Смятате ли, че ще оспорят избора на Цацаров, какъв знак ще бъде това?

- Не, никой няма сили да го направи. Всички са наясно, че зад този избор седят интереси, които са толкова мощни, че противопоставянето на тях ще бъде пагубно за всеки, който истински се бори. Не забравяйте, че ние сме марионетна държава на най-мощната сила на съвремието. А тази сила води глобална война и всичко е подчинено на тази война. Отделната съдба в България, на който и да е, потъпкването на закона, корупцията или каквато и да е злоупотреба е без значение. Важно е само едно - всеки ресурс или възможност да работи за спечелването на войната. Българската демокрация е просто косвена жертва, оказала се твърде близо до бойните действия и за наше нещастие, българската организирана престъпност е с големи възможности в Близкият Изток. От там нататък всеки сам да се сеща какво се случва в България.

- Преди дни обявихте, че за Великден ще подарите на българите бюст на Цветан Цветанов, каква ирония влагате в тази закачка?

- Не е ирония. Сериозно обмислям създаването на парк в Младост 4 срещу Бизне спарка, където да има бюстове на хора, с големи заслуги за унищожаване на правовият демократичен ред и пазарната икономика в България, с кратки обяснения под бюстовете за техните заслуги. Георги Първанов, Владимир Путин, Цветан Цветанов и бившият посланик Уорлик са първите най-заслужили имена.

- Към фаловете на Цветанов добавяте ли и зациклилото разследване на атентата в Бургас?

- Там няма нищо зациклило. Всички знаят много добре, кой е извършителят на атентата и защо е бил извършен. Проблемът е, че не става за казване истината. Последствията ще са катастрофални. Търси се начин как да се измъкнат от тази вина тези, които създадоха възможността да се случи това.

- Занимавате се с аспектите на тероризма и трансферите на ислямистки пари в България, каква е вашата версия за този атентат?

- Без коментар. Бог да ни е на помощ, ако нещата продължат в същият дух. Всяка война накрая се затваря, като се "замитат" следите за мръсотиите в нея.

- Атакувате остро водещи министри на кабинета, но самия премиер някак си го щадите, не носи ли и той отговорност за хората си, за гафовете им!

- Не бих си позволил да омаскарявам никой български министър-председател по причина на уважението към моята родина. Подкрепял съм всеки български министър-председател, понякога дори и с отвращение. Но това е положението, аз не мога да си позволя лукса да казвам всичко, или да предпочета да заплаша успеха на определени начинания, по причина на високомерие. Българите избират, аз работя с когото изберат, за да се случват правилни неща и да не се случват неправилни. Разбира се, не си мислете, че някой кой знае колко ме харесват в това правителство. Отвращението и омразата към мен е във все същите достатъчни размери.

- Анализатори твърдят, че това правителство преяжда с диктатура и корупция повече и от Тройната коалиция, споделяте ли това твърдение?

- Не е вярно. Това правителство е стъпка напред. Тройната коалиция беше банда от рекетьори, които искаха да "погълнат" всичко. В това правителство проблемите са съсредоточени в хората, които гравитират около Цветан Цветанов - той просто унищожава ГЕРБ. Знам, че много хора, след като прочетат това ще потрият ръце от удоволствие как сега ще имам проблеми. Но аз бих казал нещо друго: Катастрофата е неизбежна и малко хора знаем какво да се прави по време на апокалиптични катастрофи. Ако аз съм на мястото на политиците в България, бих си говорил по-често с хора като мен. Колкото и да са високомерни и самозабравили се, няма да им се накърни имиджа - много по-големи от тях в бизнеса наистина, го правят.

- Борисов е в края на мандата си, как го съизмервате спрямо Станишев и управлението му, как биха тежали двамата, ако ги поставим на една везна?

- Нещата са несравними. Станишев е една трагична марионетка, закачена за полата на бившата си любовница, а сега жена. Човек без каквато и да е компетентност, арогантен, комплексиран, отгледан и израсъл в атмосфера на презрение към хората от улицата. Човек, който пие прекалено много, за да удържа страховете си и малоценността си, която осъзнава по причина на интелигентността си. Да не дава Бог такъв министър-председател втори път. Бойко Борисов е това, което можем като нация в този момент. Колкото, толкова. Поне е честно. И не забравяйте нещо важно - Бойко Борисов не си пада по убийствата. За шайката на върха в БСП не съм сигурен.

Преди 6 години вие първи заговорихте в държавата, че не Станишев, а някаква пиарка Моника Йосифова и един комсомолски активист Росен Карадимов ръководят правителството. Тогава ви обявяваха за луд, а Моника звънеше на един главен редактор и го караше да спира интервютата ви, защото сте говорел лъжи. После думите ви не само се потвърдиха, но и пиарката роди дете на Станишев. Лъснаха корупционни практики, че докато Станишев се е правел на премиер, Моника и Карадимов са лапали от бюджета тлъсти комисионни. Защо тези хора не са разследвани и не са клиенти на прокуратурата, след като и парламента потвърди, че са замесени в корупция?

- Това е тема за цяло друго интервю. За мен е загадка, защо тези хора не са на подсъдимата скамейка. Отдавам го само на факта, че един съдебен процес с тяхно участие ще предизвика земетресение в България и в много посолства на съюзници.

- Но как обяснявате факта, че другарката на Станишев и сега вършее като пиар в няколко министерства на ГЕРБ, а на Борисов му става драго, че бил единственият премиер, който хранел с поръчки семейството на предшественика и опонента си?

- Питайте адвокат Георги Спасов. Той е най-драгоценният български юрист, заедно с Росен Карадимов. Мисля, че за удоволствието да ги имаме, ние българите плащаме сметка от 10 милиарда евро.

- В края на януари  е референдумът за АЕЦ”Белене”, знаем вашата отрицателна позиция за този проект, но защо всичко се акцентира само върху него, а се мълчи юнашки за далаверите в „Марица Изток 1” и за щетите, които България ще понесе през следващите десетилетия?

- Защото който повдигне въпроса за измамите и престъпленията в Марица Изток 1, става бързо престъпник според някои дипломати. Така е в латино-американските демокрации. Не е лошо да се краде, лошо е да краде, който не трябва. А най-лошо е ако не крадеш.

- 2013 г. ще премине под знака на изборите през юли, каква е прогнозата ви за конфигурацията в новия парламент?

- Не ме интересува. Който и да е на власт моята работа ще е същата. Енергийната мафия ще им носи рушвети, а аз ще се боря срещу това и за създаване на смислени евтини проекти, помагащи на българина да живее някак си.

- От няколко години дърпате опашката на дявола, но заобикаляте пряко участие в изборите. Ще се включи ли във вота вашата Гражданска лига, може ли да се окаже тя новият политически субект, който да обърка сметките?

- Няма чисти пари за чиста политика. Намерете ни 10 милиона евро чисти пари и ще ви организирам неща, като за най-достойна страница в българската история.