Многохилядни протести отново заляха Тбилиси

Многохилядните протести в Грузия продължиха и на 15 май. Демонстрациите, продължаващи седмици наред, бяха провокирани от приемането на закона за "чуждото влияние". Критиците твърдят, че законодателството е подобно на това, което позволи на Кремъл да задуши всяка форма на опозиция в Русия, предаде АФП.

Депутатите от управляващата партия "Грузинска мечта" гласуваха закона на 14 май, пренебрегвайки протестиращите, които се притесняват, че кавказката страна се отклонява от прозападния курс към Русия.

Този ход предизвика вълна от протести, безпрецедентна в най-новата история на бившата съветска република, където според проучванията на общественото мнение по-голямата част от населението иска да се присъедини към ЕС и НАТО и е твърдо настроена срещу Кремъл.

Хиляди демонстранти блокираха главен пътен възел в Тбилиси, парализирайки движението в централните квартали на столицата.

"Излизаме по улиците ден след ден вече повече от месец и няма да се откажем, докато този руски закон не бъде премахнат", заяви 19-годишната студентка Анука Липартелиани.

"А след това през есента ще изгоним това проруско правителство", добави тя, визирайки парламентарните избори, насрочени за октомври./БГНЕС