Московчани почитат убитите цивилни в Украйна с цветя на паметника на украинската поетеса Леся Украинка

Руски депутат предложи романтичната поетеса да бъде обявена за чужд агент, въпреки че тя почина преди 110 години

Руската полиция на мястото за поклонение на украинските цивилни. Снимка: Портал Astra

Руската полиция на мястото за поклонение на украинските цивилни. Снимка: Портал Astra

Московчани почетоха цивилните, загинали в Украйна, като поднесоха цветя на паметника на украинската поетеса Леся Украинка (1871-1913) в центъра на руската столица.

Причината е смъртта на 23 души, четири от които деца, при ракетната атака, извършена призори в петък от руската армия срещу град Уман, в централната област Черкаси.

Руснаци от различни възрасти започнаха да поставят букети от рози и карамфили пред пиедестала на статуята, която отдава почит на един от най-големите представители на украинската литература. „Уман, няма да забравим“, гласеше един от листовете, с които беше опакован един от букетите.

Сцената се повтори тази събота, въпреки че според портала Astra цветята са премахнати от полицаите, които патрулираха в района.

Според източника полицаите са снимали отдаващи почит на загиналите в Украйна и в някои случаи са искали адресите им.

В ежедневния си брой от петък руското министерство на отбраната твърди, че неговите атаки са били насочени изключително срещу военни съоръжения.

Полагането на цветя на паметника се превърна в традиция след смъртта на почти петдесет цивилни миналия януари при подобно нападение в жилищна сграда в източния град Днепър.

В отговор руски депутат предложи романтичната поетеса да бъде обявена за чужд агент, въпреки че тя почина преди 110 години.

elmundo-2.JPG

Източник: El Mundo (elmundo.es)

Превод: Faktor.bg