Най-честите симптоми за рак на белия дроб

Ракът на белия дроб може да бъде разпознат по девет симптома, пише в= „Експрес”, позовавайки се на данни на Британската организация за изследване на рака.

Най-честият предвестник на фатално заболяване е постоянната кашлица. Този симптом е придружен от храчене на кръв и болка. Задухът и болка в гърдите също могат да са признаци на онкозаболяване. Освен това струва да се обърне внимание на загубата на апетит, драматичната загуба на тегло и постоянното чувство на умора. Трябва да сте нащрек и за повтарящи се гръдни инфекции.

Ако се открият изброените симптоми, лекарите настоятелно препоръчват незабавно да се свържете със специалист и да се подложите на преглед.

Ракът на белия дроб е злокачествено образувание на белия дроб, произхождащо от епителната тъкан на бронхите. В зависимост от мястото на появата той се разделя на централен, периферен и масивен (смесен).

Много лекари твърдят, че пушенето е основната причина за рак на белия дроб. Сред другите причини са вдишване на частици дим от „пасивното пушене”, дим от големи промишлени предприятия и разпалване на въглища или дори дим от барбекюто.