Неустоимо изкушение! Да внимават чревоугодниците

Препечени филийки с домашно разбит тарама хайвер

Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са неустоимо изкушение. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Вървят и с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, да внимават чревоугодниците. 

Ето класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.

Така приготвен, може да се съхранява за около седмица в хладилника.

100-120 г предварително осолен хайвер
500-700 мл олио
1 бр. сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
Това е за доста голямо количество, ако има нужда, се намаляват пропорциите.

Според грамажа хайвер зависи колко интензивен искате да е вкусът. 
Повечето олио пък го прави по-пухкав.

Хлябът трябва да е бял (можете да използвате тостер) и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.

Начин на приготвяне:

Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме. 

Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа. 

За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.

Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.

https://www.hera.bg