Никола Стоянов: Имаме бартери с Азербайджан за газ срещу ток или готова продукция

Газът за зимата е осигурен

Никола Стоянов

Никола Стоянов

България е постигнала споразумение с Азербайджан за бартерни сделки газ срещу ток или газ срещу готова продукция на български компании – например торове, заяви пред бТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

По думите му, така нашите компании ще имат по-евтин газ и ще реализират продукцията си, а Азербайджан ще спести от логистика.   

Стоянов увери, че за страната ни е осигурен газ за зимата и няма да има дефицит на електроенергия.

Той каза още, че с откриването на интерконектора се очаква цената на микса да е под прага от 250 лв. за киловатчас, определен от бизнеса, и няма да се наложи да се дават газови компенсации на компаниите.

По думите му, заради обезпечаването в енергийната сфера България сега е привлекателна за чужди компании, единственият фактор, който притеснява чуждия бизнес е политическата нестабилност.    

След спада в цените на газа те ще останат на по-ниски нива и не би трябвало да има поскъпване на парното, увери министърът.     

Той коментира и уволненията по време на служебното правителство.  

Стоянов заяви, че за всички позиции, където е уволнил служители, са обявени конкурси. Той упрекна предшественичката си Корнелия Нинова, че е уволнявала хора, назначени с конкурси, но не е обявявала конкурси за назначаването на техни приемници.