Никола Стоянов: Помощи за бизнеса ще има, но вече няма да се дават пари на калпак

Целият военно-промишлен комплекс е бил блокиран при редовни преписки, казва още той

Никола Стоянов

Никола Стоянов

Чистка в министерство на икономиката е извършвано от Корнелия Нинова. Това показва справката от отдел „Човешки ресурси“. 72 човека са освободени по различни членове от закона.  Но те няма да бъдат възстановени, за съжаление е загубен много експертен капацитет. Това разкри в ефира на Нова ТВ служебният икономически министър Никола Стоянов, който подчерта, че е поел министерството в качеството си на експерт.

Той изтъкна, че борба с инфлацията ще е борба на целия кабинет. Добри преговори за газ, за да се намали цената на ток, газ, петролни продукти, които основно качват инфлацията, са важните теми, по които трябва да се работи. Там ще е най-голямата стъпка. Имат роля и по отношение на контрол, да се предотврати спекулата, защото има хора, които се опитват да реализират свръх печалби, коментира Стоянов.  

На въпрос дали има опасност да бъде върната зависимостта от Кремъл и Газпром, служебният министър отговори като експерт: Моето мнение е, че когата преговаряш с някого, трябва да имаш повече от една опции, за да се постигнат по-добри резултати.

Стоянов обясни, че в момента има блокирани много сделки, свързани с износ на оръжие от предишния икономически министър. Сега той е решен да  отпуша процеса. 

Въобще е блокиран целият военно-промишлен комплекс. Не знам защо министърът на икономиката е блокирал цялата работа на комплекса. (…) Аз съм поставен в ситуацията или да подпиша преписките, които са коректни, или пак да ги стопирам. Аз ще се ръководя изцяло закона. Ще спазвам експертността. Искам да покажа, че няма да има никакъв политически привкус в решенията, които вземам, подчерта Стоянов и добави, че зад сделките стоят хиляди работни места. 

Той обясни, че изнасяме продукция от военно-промишления комплектс не само за Полша, но и за други страни, като най-много се търсят боеприпаси. 

Стоянов посочи, че помощта за бизнеса ще бъде продължена. Но е категоричен, че трябва да се помогнат онези бизнеси, които имат нужда. Тоест, трябва да се изработи формула как и на кого да се помага. Не трябва да се дават помощи на калпак, защото има браншове, които генерират високи печалби, изтъкна служебния икономически министър.