Николай Кръстев: Не трябваше да прибираме посланика си от Скопие, македонските политици много добре ни разбраха

Можехме да договорим наш следовател в екипа за разследване в Охрид

Николай Кръстев

Николай Кръстев

"Можеше да се действа малко по-балансирано със Северна Македония и да не се прибира посланикът ни в България. В Скопие много добре ни чуха и ни разбраха. Пендаровски се готви за втори мандат след година и половина. Страната ни можеше да договори български следовател, който да се включи в екипа, разследващ случая в Охрид. Много съжалявам за съдбата на младия Християн, никой не заслужава да бъде бит за това, че има българско самосъзнание и се надявам бързо да се върне в този прекрасен град Охрид". Това заяви журналистът Николай Кръстев пред БНТ. 

"Ние не може да се капсулираме само до правата на българите в РСМ. Реакцията ни трябва да бъде обърната към всички в Македония, да отворим ножицата. Двама се карат - третият печели, а третият е Белград. Ние помагаме на Сърбия да разширява влиянието си. Нека да не се учудваме защо сърбите са по-добре приемани от българите в Скопие. Онзи ден сърбите бяха поздравени за св. Сава. Те доставиха зърно на македонците, а ние например не можахме", припомни Кръстев. 

"На Балканите в момента има няколко отворени въпроса. Единият е в Босна и Херцеговина, а другите са споровете между Прищина и Белград и между Скопие и София. Лошото е, че някой иска да отслаби южното крило на Балканите. Дори докато си говорим, има протести в Белград срещу френско-германското предложение. Ние трябва да работим за това, да имаме европейски съседи. Това е интересът на България. Проблемът е, че Косово може отново да създаде неприятности по улиците на Белград. Трябва да се търсят компромиси във всички конфликти между страните", каза още журналистът.