Нина Хрушчова: Путин го чака единствено съдбата на Берия, ако се махне от властта (ВИДЕО)

Той е много креативен в създаването на култ към личността си

В руското Радио "Свобода"  гостува проф. Нина Хрушчова,  внучка на лидера на СССР Никита Хрушчов, който след смъртта на Йосиф Сталин застава начело на КПСС (1953 - 1964 г.), а малко по-късно и на Съветския съюз. Той осъжда култа към "Бащата на народите" и провежда курс на десталинизация.

Нина Хрушчова живее в САЩ, където има докторска степен от университета Принстън, редактор е и на "Източноевропейски конституционен преглед" към Нюйоркския университет по право.

"Путин го чака единствено съдбата на Лаврентий Берия, ако се махне от властта, защото той създаде такава система, която би го унищожила... Затова ще се държи до край. Ситуацията в Русия се промени много след Световното първенство по футбол... Хората видяха "империалистите", пиха бира с тях и разбраха, че нищо лошо не им кроят...  Руският президент е креативен в създаването на култ към личността си... Той се прави на light  вариант на Сталин, след последните събития и вече не толкова light ...", смята тя.

Дясната ръка на Сталин Лаврентий Берия, който е основният съперник на Хрушчов в борбата за стола на Стопанина, е арестуван на 26 юни 1953 година на заседание на правителството на Съветския съюз от група генерали, водени от маршал Георги Жуков. Обвинен e за убийствата на много военни и цивилни, а също и за организиране на "държавен преврат" с антисъветска насоченост, каквато е традицията. След закрит съдебен процес  на 23 декември 1953 година е разстрелян в присъствието на главния прокурор на СССР Руденко в бункер на съветската армия в Москва. Изпълнител на присъдата е генерал Павел Батицки.

Хрушчова говори изумителни неща за  съвременната политическа реалност в Русия на Путин, за историческите събития, за загиналия по време на войната нейн баща Леонид Хрушчов, когото пропагандата опита да оклевети и да обяви за предател.
Още преди време тя беше заявила: "Путин е човек на КГБ. Той е съветски човек, такова е и неговото разбиране за света. Той е човек, който мисли за Русия в грандиозен аспект, имперски. Недоволен е, че Русия вече не е империя, но той иска да мисли за нея като за такава и това до голяма степен".

През 2014 Хрушчова каза във връзка с Майдана в Украйна: " На първо място смятам, че виновен за случващото се е президентът Виктор Янукович. Като президент той би трябвало да води страната си в посоката, в която тя има нужда да се движи. Вторият човек, който определено е виновен за случващото се в Украйна, е руският президент Владимир Путин, защото той е единственият, който дестабилизира Украйна".