Даниел Смилов: ДПС прави опит за директно интегриране във властта

Очаква се да се оформи политическа формация около президента Радев, каза политологът

Даниел Смилов

Даниел Смилов

"Не виждам вариант, при който ще се стигне до това Николай Денков да продължи да бъде премиер. Всичко зависи, обаче, от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС“, каза експертът.  По негови думи ще има смяна на министри в новия кабинет, но тя няма да е радикална. Той е на мнение, че ДПС няма да има министри, но партията е изиграла важна роля в конституционните реформи. „Те ще имат важна роля и при назначаване на длъжности в регулаторите и в различни конституционни органи“, заяви пред Нова нюз политологът Даниел Смилов.

"Точно заради тази роля те ще могат да договарят определени политики", допълни той.

"Делян Пеевски се държи като пълноправен участник в управлението. На ГЕРБ това не им пречи", смята той.

По негови думи Чакъров винаги е бил по високите етажи в йерархията на ДПС, но неговото излъчване за съпредседател е дошло изведнъж и не е проява на вътрешна демокрация в партията.

"ДПС прави опит за директно интегриране във властта, но все още са далеч от това", заяви политологът.

Смилов смята, че изборите в САЩ ще са ключови.

"Ако Тръмп се върне във властта ще има отзвук по целия свят", прогнозира той.

Политологът е на мнение, че това ще даде стимул на определени партии в Европа и за ЕС може да настъпят трудни времена, тъй като Тръмп не е „приятел“ на съюза.

"Очаква се да се оформи политическа формация около президента Румен Радев. Той се позиционира като партийна опозиция, използва остър език и очаквам да даде подкрепата си за партия, изразяваща подобен тип нагласи", смята Смилов.