Делян Добрев: Чирен е пълен само на 35%

При следващия служебен кабинет на Радев няма да има газ и ще трябва да въведат ограничителен режим, твърди той

Делян Добрев

Делян Добрев


Не са два танкера, издирват се поне десет до края на годината, защото танкери няма, трябва газ. Чирен е пълен само 35%, а Европа казва, че лятото хранилищата трябва да са пълни на 80%, а зимата на най-малко 90%.

Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев по повод енергийната криза и отказът им изслушването на Кирил Петков и Александър Николов да бъде при закрити врата, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му Чирен не се пълни, защото няма газ, а газът, с който го пълнят е най-скъпият.

„Следващият служебен кабинет на Радев ще бъде изправен пред ситуация, в която физически няма да има газ и ще трябва да се въведе ограничителен режим на газа в България”, смята Добрев.

Според него няма нищо секретно в това колко ще струва и ще има ли изобщо газ.

Добрев е категоричен, че „закриха заседанието, защото не искат да кажат, че цената скача с 32%”.

Депутатът подчерта, че болниците ще бъдат изправени пред избора да ползват газ или да се върнат на нафта.

„Цената за юли месец, която „Булгаргаз” е поискал КЕВР да одобри, е 186 лева и стотинки — рекордна цена за България на всички времена”, заяви още Делян Добрев. Според него ето това е, което представлява промяната. „Стигнахме дотам да останем без газ, защото правителството трябваше да вкара газ чрез посредници, заради техните интереси”, каза той.

По думите му служебният кабинет на Радев може да направи плащания в рубли за руски газ, за да овладее ситуация доколкото е възможно, съобщава БГНЕС