Георги Киряков: Има споразумение на ПП и ГЕРБ да си пазят взаимно имунитетите

Георги Киряков

Георги Киряков

"Не може да има смяна само на премиера, цялата процедура с избор на министри се преминава отново. Всичко се избира наново. Почти сигурно кабинет с втория мандат ще се състави - на 99%. Дали този вариант за ротационен премиер е по-добър от експертно правителство с неутрален премиер е друг въпрос. Всяко нещо, което се договориха, е по-добро от нови избори", коментира пред Нова нюз политологът Юлий Павлов.

По думите му местните избори не са вероятна причина за разпад на правителството.

"Няма да има противопоставяне на национално ниво, а само на местно. Опасността идва от поставените етикети кой от коя политическа сила е", смята той и  допълни, че Гешев се опитва да забави освобождаването си от ВСС.

Според политолога Георги Киряков ротационно правителство е било най-добрият ход от ПП и ГЕРБ.

"Към това трябваше да се върви без драматизации. Най-добре да се изпълни целия мандат, който е 4 години, а не 9 месеца. Може да не се стигне дори до гласуване на кабинет, една от политическите сили може да се откаже в последния момент. Политическите сили стигнаха до единственото разумно заключение, като преодоляха вътрешните си съпротиви", обясни той. 

Според него главният прокурор е пътник.

"Независимо колко дела започне, решенията не се вземат от прокуратурата, а от парламента. Има споразумение на ПП и ГЕРБ да си пазят взаимно имунитетите", подчерта Киряков.