Христо Иванов: Бях шокиран от това как един от гардовете изхвърли българския флаг, унизи български символ

Искаме ясни отговори от президента и премиера по скандала с гардовете на Доган, апелира бившият правосъден министър

Христо Иванов

Христо Иванов

"Бях шокиран от това как един от гардовете изхвърли българския флаг. Абсолютно е недопустимо българският символ да бъде унизен по този начин. Аз лично вярвам, че те са от НСО и ще се борим да се докаже това", заяви пред бТВ бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов и добави, че ще бъде подаден сигнал до прокуратурата.

Той съобщи, че в събота ще има "масово ходене на плаж" пред вилата, която се приписва на Ахмед Доган и откъдето беше изблъскан от цивилни въоръжени гардове, които не се представиха.

"Тази ситуация там възниква с "Лукойл и с нефтобазата и където има съмнения, че българската държава се е отказала от суверенитета си. Ние се съдим с НАП да ни даде информация какво е установил там. Имаме информация, че "Лукойл" прехвърля терени на фирми, свързани с Ахмед Доган и така се заграбват общински земи", обясни Иванов и добави, че в събота ще отиде на бариерата и ще поиска да му бъде върнато знамето.

Той припомни случая с опита за прехвърлянето на общински път на фирмата на Ахмед Доган.

"Пътят все още е общински, ние опитахме да минем оттам, но ни забраниха, без никакво обяснение", каза Христо Иванов.

Той повтори, че плажът пред вила "Росенец" е държавен.

"След като не можем да отидем по пътя, решихме да отидем с лодка. Това е държавна собственост и всеки има правото да отиде там", повтори той.

"Охранителите или са от НСО, или са частни охранители, които по закон са длъжни да се легитимират. Тези гардове са били в НСО, със сигурност, някои от тях, потвърдено със снимки, са дълги години с Доган. НСО са написали едно писмо, което е изключително уврътливо, ние ги разбираме, те не могат да признаят, че са техни служители, защото ще трябва да ги уволнят, а те не могат, защото това са гардове на Доган", коментира Христо Иванов.

Той призова президента Румен Радев да изясни случая и да прекрати "политическите" назначения в НСО.

Иванов се обърна към премиера с въпрос защо НСО продължава охраната на Доган и Пеевски и колко струва това?

"Искаме ясни отговори от президента и премиера по този казус", заяви Иванов.