Социалисти със скандална идея - връщат паметника на Георги Димитров в Димитровград

Социалисти от Димитровград са се срещнали в клуба на БСП и са обсъждали връщането на паметника на Георги Димитров в града, който носи името на вожда. Скандалната идея дошла по повод 140 г. от рождението на Димитров, по инициатива на БАС. Бронзовият 8-метров паметник е демонтиран с решение на общинския съвет на Димитровград от ноември 1991 година, след демократичните промени в България.

В началото на май месец е изпратено писмо към кмета на община Димитровград Иво Димов, но до момента не е получен отговор.

Социалистите изразяват възмущение относно съхранението към момента на паметника, който е бил заровен в земята с почва от строеж на постройки за отглеждане на кучета на територията на разсадник. Според тях не е известно кой е разрешил и узаконил строителството на тези постройки. "По наше мнение този строеж би следвало да не може да се построи, без знанието на кметската управа. Питаме кой е отговорен за лошото състояние и съхранение на паметника? Правени са опити за нарязването на скулптурата на Димитров, което е недопустим акт. Напомняме, че паметникът е мемориален символ по проекта „Атриум“ и е със защитени авторски права и представлява паметник на културата. До кога кметът на Димитровград ще бездейства и няма да изпълнява решение на общинският съвет от 2012 година (реш.311/28.06.2012, според което паметникът е трябвало да бъде възстановен през 2013 година)", питат социалистите, предаде dimitrovgrad.bgvesti.net