Николай Малинов пред Путин: От 8 направихме 82% от българите русофили

В България ме съдят и преследват, защото искаме създаване на Международно русофилско движение.

Малинов и Путин по време на церемонията

Малинов и Путин по време на церемонията

На церемония в Кремъл председателят на Национално движение "Русофили" Николай Милинов беше награден днес с Орден на дружбата лично от руския президент Владимир Путин.

Малинов, който почти се просълзи от вълнение, заяви по време на награждаването му:

Господин президент, Ваше Светейшество, братя  и сестри,

Когато преди 16 години започвахме своята работа и се нарекохме пред света и пред Бога "русофили", не знаехме, че ще имаме такива сериозни успехи. Така че аз благодаря, на първо място, от името на своята организация, която има 240 подразделения, над 35 хиляди организирани членове в този момент, 258 кабинета за изучаване на руски език в детските градини, грижим се за стотици паметници, отбелязваме кръгли годишнини, издаваме книги, в нашите фестивали и конкурси участват десетки хиляди деца и още много, много мероприятия, за които няма да разказвам сега.

Бих искал да кажа, какво, според мен, ни обединява. На първо място ни обединява този вятър на промяната, който ние и целият свят виждаме, че идва от Русия. Това е идеята за традиционните ценности, идеите за многополюсния свят и на трето, но не последно място, идеята за силната държава. 
Тези идеи променят света. Променят света към по-добро и, навярно, заради това, заради делата ни, враговете бият по нас и нашите дела", каза Малинов пред аудиторията.

"Когато преди 16 години започвахме, първото допитване показа 8% русофили в България. Сега русофилите са 82%", похвали се той със заслугите си.

След това не пропусна "героичната си биография".

"На мен ми се струва, това е мое лично мнение, и тук искам да кажа няколко думи, защото мнозина от вас знаят, че преди месец и половина аз бях арестуван. Арестуваха ме заедно с 16 мои съратници, заради това, че се занимаваме с ето тези дела, за които ви разказах. Защото в края на краищата, се съди по делата.

На мен обаче ми се струва, че ни съдят за тези нови инициативи, които издигаме. На първо място, това е инициативата за създаването на Международно русофилско движение. И, ако Бог ни даде сили да осъществим тази идея, струва ми се,  че този "фронт", както бих го нарекъл, това поле за работа със световното гражданското общество ще даде много сериозни плодове. Ние имаме планове за възраждането на "Интервизия" и много други проекти, които нашата цивилизационна общност, както вече казах, прави света по-добър и го променя.

Разбира се, каквито и сили да се борят с нас, аз мога да ви уверя и от свое име, и от името на моите съратници, че ние няма да изменим на своя път и че винаги в България, убеден съм, че и в Русия, ще има хора, които ще дадат живота си за своите другари, така както е било 1 500 години".

Припомняме, че преди два месеца Малинов беше арестуван заедно с още няколко представители на движението по подозрение в шпионаж. Той няма право да напуска България, тъй като срещу него продължава разследването на Специализирания съд, но съдия Андон Миталов му е дал такова разрешение.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска проверка на Инспектората на ВСС заради това нарушение.