От мрежата: Няма по-добро нещо за руските интереси освен това един лигльо да управлява България, ако му стиска да изгони сега Митрофанова

Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова

За свалянето на правителството си вчера Кирил Петков заподозря трима родни политици и посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. "За мен беше чест да оглавявам правителство, свалено от Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова", каза Петков. 
През последните години много знакови процеси в живота на българите се опитваме да обясним с дългата ръка на Кремъл. Преди години и Борисов обясняваше свалянето на първото си правителство с Москва. Михаил Миков съзря отстраняването му от лидерския пост в БСП и инсталирането на Корнелия Нинова с намесата на Русия, а едва ли някой днес се съмнява, че твърде спорният генерал Румен Радев стигна до президентския пост с подкрепата на „братушките“.

Тепърва Кирил Петков ще трябва да се аргументира, защо подозира Митрофанова в заговор срещу правителството му, в което водеща роля има проруската партия БСП или просто за повече цвят е сложил името й компанията на българските си врагове. Ако върнем лентата назад, реално до преди месец кабинетът беше избрал политика да се снишава пред Путин и Русия. През последния месец зае единствено по-категорична политика за отказ от руски газ.
Но ето как във форума на фейсбук коментират ролята на руския посланик за успешния вот на недоверие:


Иван Сотиров, бивш депутат от СДС:
„Поредният исторически урок за родни политици е, че Москва не вярва на снишаване!“

Виолета Дамянова:
Вчера за падането на правителството, освен чуковете на статуквото и чалгата, Петков спомена Митрофанова. Та, ако той е разполагал с тази информация, защо тази съвеЦка подлога не беше изхвърлена като боклук от страната ни. Защо беше оставена да трови, да дърпа конците и да се меси в съдбата на една неприятелска страна. Аз лично това не мога да простя на това правителство. Не може да балансираш по този начин.“

Калин Манолово, журналист:
„Ако иска да остане в историята, сега е моментът Кирил Петков да изгони Митрофанова. Другите трима ще ги изгоним ние.“

Константин Мишев, журналист:
„Лигльо, за каква Митрофанова говориш? Защо да те сваля Митрофанова? Защото не я изгони ли след като Митрофанова наруши грубо всички дипломатически норми? Защото не даде оръжие на Украйна ли? Или защото още две години ще ползваме руски петрол?
Митрофанова те пазеше, а не те е сваляла. Няма по-добро нещо за руските интереси освен това един лигльо да управлява България.
Митрофанова го била свалила? Може би иска да те сваля, че си симпатяга. Но в леглото, а не от власт!
Не мога да понасям лигавите мъже. Особено ако управляват България.“

Евгений Михайлов, кинорежисьор:
„Ех, г-н Петков, г-н Петков...
Да бяхте посмял да изгоните Митрофанова още преди три месеца, вместо сега да се оплаквате. 
Но не! Вие я приехте в кабинета си в министерски съвет. Защо? И защо днес, слушайки PR съветите, преиграхте с нейното име?
Но защо ли се чудя, когато главният Ви PR беше дълги години PR на "Лукойл". 
И дали няма конфликт на интереси в решението Ви да изискате от ЕК да отложите с две години ембаргото за внос на руски петрол в България, за да може "Лукойл" да продължи да работи на свръх печалба, а ние да продължим да плащаме кървави пари на Кремъл?“

Асен Генов, блогър:
Ако Кирил Петков беше изгонил „Митрофанова, когато деликатно му подсказвахме, нямаше да се стигне до там, тя да го свали от поста.“