Смилов: Да се направи партия около Янев не е някакъв гениален план

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Не мисля, че да се направи партия около Янев е някакъв гениален стратегически план, може би има от части импровизация. Има някакви идеи да се влезе в ниша, в която „Възраждане“ са твърде радикални, може би Янев се опитва да направи някакъв вариант, който е по-умерен, коментира пред бТВ политологът Даниел Смилов.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева началото на този политически субект много прилича на началото на „Продължаваме промяната“.

„Те бяха хора от една партия, свързани с „Демократична България“, още не бяха започнали работа новите министри, те (б.р. Кирил Петков и Асен Василев) обявиха, че ще правят партия. Не знам защо се изненадва толкова премиерът. Нормално е да възникнат нови политически субекти“, добави тя.

Според Смилов украинската криза ще ескалира.

„Боя се, че след два-три дни картината ще бъде още по-различна и може да има необходимост и от съвсем различен тип мерки. Позицията на БСП я третирайте като нещо, което се развива и еволюира. Струва ми се, че като отговорна партия биха се съобразявали с динамиката на конфликта“, добави той.

По думите на Смилов позицията на Радев (б.р. за случилото се с Янев) също търпи развитие.

„В началото идеята беше, че той стои по-плътно зад Стефан Янев, след това се дистанцира от него. Явно е видял, че тази позиция, която изразява Янев в момента е неадекватна“, поясни той.