Защо МВнР мълчи за предизборните провокации на ВМРО-ДПМНЕ?

Тимче Мицунски

Тимче Мицунски

Твърдението на заместник-председателят на македонската ВМРО-ДПМНЕ, че е възможна промяна на преговорната рамка между Скопие и ЕС така, че вписването на българите в Конституцията на страната да бъде отложено все още остава без реакция от българската държава и политически партии: нито Министерството на външните работи, нито президентството реагират на безсрочното отлагане на промяната, без която РСМ не би трябвало да може да продължи преговорите за членство в ЕС.

Става дума за предизборна манипулация направена от Муцунски, който заяви, че "отложеното прилагането на конституционните промени е легитимна алтернатива, която предлага ВМРО-ДПМНЕ".

"Същевременно от наша страна ние ще искаме гаранции за македонската идентичност, език, но и гаранции, че няма да има билатерилазция на европейската интеграция", заяви Муцунски, намеквайки за това, че България няма да има право да защитава интересите си в хода на тяхната интеграция.

Той подчерта, че "позицията на ВМРО-ДПМНЕ по спора с България е ясна, а тя е, че няма да има конституционни промени в настоящите политически условия".

Faktor.bg припомня, че нито едно бъдещо правителство на РСМ, нито ново българско правителство би могло да промени преговорната рамка с ЕС, в която е вписано така нареченото "френско предложение", включващо вписването на македонските българи в Конституцията на страната и подобно твърдения са просто предизборни манипулации, целящи завръщането на власт на ВМРО-ДПМНЕ.

Твърденията на македонската настояща опозиция от ВМРО-ДПМНЕ, че "с добра комуникация и дипломатическа офанзива може да се издейства отложено прилагане на конституционните промени", са абсолютно неверни и антибългарски, но не срещат отпор от българска страна на официално ниво.

Отношенията между София и Скопие в последните години са напълно замрели, а вписването в македонската конституция на македонските българи е приоритетно условие за продължаването на преговорите с Брюксел.

Странната липса на реакция от МВнР идва на фона на привикването на посланичката на РСМ заради изказване на президента Стево Пендаровски, който иронизира нереалистичните обещания на ВМРО-ДПМНЕ, че ще принудят България да признае "македонско малцинство". Ако заради една медийна манипулация на политици, които са твърди застъпници на френското предложение има толкова остра реакция, меко казано странно е сегашното мълчание на институциите.

Или става дума за негласно лобиране в полза на ВМРО-ДПМНЕ (да не забравяме, че основният финансов спонсор на партията е Орце Камчев, предложен за почетен консул на България в РСМ и е в "черния списък" на САЩ)