ЕС планира да забрани руснаци да купуват недвижими имоти в европейски страни

ЕС планира да забрани руснаци да купуват недвижими имоти в европейски страни, пише Блумбърг, позовавайки се на документ, до който е получил достъп.

Мярката ще засегне руски граждани, резиденти и дружества и трябва да бъде одобрена от страните членки, като е възможно в нея да бъдат нанесени промени.

ЕС включва в шестия си пакет санкции забрана за сделки с недвижими имоти с руски граждани, за да засили натиска върху президента Владимир Путин, посочва агенцията.

Предложението на Европейската комисия ще блокира сделките с недвижими имоти с руски граждани, резиденти и дружества, забранявайки продажбата или прехвърлянето, пряко и непряко, на "права на собственост върху недвижими имущества, разположени на територията на Съюза", според документа.

Забраната е част от най-новия кръг ограничения, който за първи път ще засегне доходоносната петролна промишленост на Русия и "Сбербанк", най-голямата руска банка. Тя ще обхване руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешително за пребиваване в страни членки на ЕС, но не и тези, които имат гражданство или разрешително за пребиваване в Европейската икономическа зона или Швейцария, според Блумбърг.

Много руски милиардери придобиха собственост в ЕС след разпадането на Съветския съюз, прехвърляйки част от богатството си извън Русия. Роман Абрамович например притежава шато във Франция с басейн на покрива, а Сюлейман Керимов е свързван с луксозен имот в страната, който има тенис корт и огромен овален външен басейн.

ЕС, както и САЩ и Великобритания, вече въведоха строги мерки срещу други активи на руските свръх богаташи. Над една дузина суперяхти бяха блокирани или конфискувани в европейски пристанища от началото на войната в Украйна като част от санкциите, насочени към руските милиардери.