ИИ се включи в изборите във Великобритания


Когато следващия месец избирателите отидат до урните в един английски град, те ще имат възможност да гласуват за първия в света "законодател с изкуствен интелект".

Бизнесменът Стив Ендакот е сред стотиците кандидати за депутат в британския парламент на националните избори на 4 юли - само че за разлика от останалите, лицето в предизборната му листовка не е на 59-годишния мъж, а на аватар, генериран от изкуствен интелект.

"Стартираме партия, ще набираме още "кандидати с изкуствен интелект" в цялата страна след тези избори и смятаме това за начало, градивен елемент за нещо голямо и демократично", заяви той пред Ройтерс.

Ендакот, чиято компания Нюрал Войс захранва неговото ИИ алтер его, заяви, че разочарованието му от "стандартната политика" го е накарало да реши да се кандидатира като независим за избирателния район Брайтън павилиън в южния крайморски град.

"ИИ Стив" - името, което ще фигурира в бюлетините за гласуване - се свързва в реално време с местните жители, за да обсъжда теми, вариращи от правата на ЛГБТК и жилищното настаняване до събирането на боклука и имиграцията. След това той предлага политически идеи, преди да поиска техните предложения.

"Използваме изкуствен интелект в толкова много (области), в работата, в социалните контакти, защо да не го използваме и в политиката?" - каза 23-годишната благотворителна работничка Еона Джонстън, след като се срещна с "ИИ Стив" близо до известния кей на Брайтън. "Това може да промени начина, по който живеем."

На въпрос за "ИИ Стив", Избирателната комисия, органът за наблюдение на изборите, заяви, че ако той спечели, депутат ще стане Ендакот, а не някоя негова ИИ версия.

Повечето местни жители изглежда обаче не са склонни да гласуват за ИИ кандидат.

Джим Чийк, 37-годишен счетоводител от Брайтън, изтъква, че един депутат трябва да се застъпва за избирателите си в парламента.

"ИИ и политиците имат едно общо нещо", казва друг местен жител, 42-годишният Анди Клоусън. "Не може да им се вярва", допълва той.