Владимир Чуков: Сомалийските пирати са част от мрежата на хутите

Владимир Чуков

Владимир Чуков


„Сомалийските пирати са част от мрежата на хутите. Това, което излезе вчера, е, че една от съставните части на пасдараните, които са корпус на революционната армия на Иран – басиджите, правят собствена военноморска единици, която ще бъде действаща чак до Танзания", съобщи арабистът проф. Владимир Чуков.

Официално Иран казват, че нямат нищо общо с отвличанията на кораби, но обикновено информацията, която се дава, е, че това са ирански кораби, които плуват в тази част, обясни още проф. Чуков.

„Нашият кораб беше пленен в Арабско море. Хутите нямат достъп до тази част на морето. Но иранците ходят и казват: „Я кажи ти кой си”. В момента, в който не се идентифицираш, те те приемат за враг”, обясни Чуков. По думите му нашият кораб не се е идентифицирал по някакви  съображения.

„Преди може би седмица излезе документ от заседание на йеменската военноморска единица. Очевидно отчитат, че стрелбата с ракети е пълен провал. С дроновете е 50 на 50. В момента смятат да създадат някаква единица, която да специализира в лодки бомби. Обикновено на борда на този рибарски кораб има няколко лодки, които слизат в морето, когато решат, че целта трябва да бъде атакувана”, обясни той.

Освен това по думите му Арабско море се е смятало за безопасно досега. От вчера обаче застраховките са поскъпнали - от 0,07 процента от стойността на кораба и стоката изведнъж са станали 0,5%.

По думите му хусите контролират около 40% от йеменското крайбрежие. Там рискът е огромен.

В района, в който е пленен „Руен”, застраховките са по-ниски.

Според проф. Чуков в цялата ситуация има много политика, а целта била да скочи цената на петрола.

„От вчера нефтът е скочил с 1 долар”, каза проф. Чуков.

За съдбата на нашите сънародници, той обясни, че държавите, чиито граждани са на борда, ще се разберат, коя да поеме инициативата за преговорите, коя да търси контактите с похитителите.

„В „Galaxy” няма как водещата държава да не е Япония. За „Руен” не мога да кажа коя е, няма и да го кажат”, заяви проф. Чуков. Имало протокол, по който се действа и той няма да бъде изнесен пред медиите.