Лидерите на ЕС не постигат споразумение по миграционните въпроси


Вероятно лидерите на ЕС са решили да се откажат напълно от внимателно подготвения текст на заключителното комюнике след днешната среща в Гранада, за да не дадат гласност на възраженията на Унгария и Полша срещу съвместния подход по въпросите на миграцията.

Според друга версия лидерите ще приемат текста, но ще премахнат параграфа от 119 думи за миграцията, съобщава "Гардиън".

Всичко това е законно съгласно правилата на ЕС, тъй като това е неофициален съвет, в който не се търсят окончателни решения.

Но всичко това означава, че лидерите на ЕС са отложили поредния спор за миграцията за след две седмици, когато Европейският съвет ще се събере официално.

Неофициалната среща на върха на Съвета на ЕС е почти към своя край, а напредъкът по отношение на работата, която трябва да се свърши за бъдещото разширяване, е незначителен.

По думите на един дипломат срещата е била "за инвентаризация, за съставяне на списък с въпроси, които трябва да бъдат зададени преди декември", когато ЕС може да започне официални преговори за кандидатстване с Украйна и Молдова.

Европейската комисия ще публикува официалния си и подробен доклад за напредъка, постигнат от тези две страни, на 8 ноември, съобщава БГНЕС