НАТО ще увеличи производството на оръжие за Украйна и собствените си запаси


Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че Алиансът ще увеличи производството на боеприпаси както за Украйна, така и за страните-членки на НАТО, които са дарили значителна част от своите оръжия на Украйна, съобщи "Укринформ", позовавайки се на украинската служба на Гласът на Америка.

„Виждали сме случаи, в които съюзниците от НАТО са предоставили на украинците всичко, което могат, двустранно, което е създало известен недостиг в собствените им запаси. Така че НАТО започна това, което наричаме План за действие за отбранително производство, фокусирайки се върху недостига на боеприпаси, както за Украинците, така и за някои членове на НАТО, които предоставиха помощ на Украйна, което доведе до техния собствен недостиг“, каза Смит.

Алиансът се фокусира върху укрепването на връзките с частния сектор, за да се опита да ускори производствените линии за отбрана, уточни тя.

Посланикът подчерта, че подкрепата за Украйна от всичките 31 съюзници в НАТО е „желязна и не изчезва“.

„Въпросът, който чуваме на масата за преговори на НАТО, е какво още можем да направим за нашите приятели в Украйна. Споделяме ангажимента да подкрепяме Украйна. Разбираме какъв е залогът. Украйна не просто защитава своята територия. Украйна защитава ценностите, върху които ние всички стоим“, подчерта Смит.

Според дипломата никой от съюзниците не е предложил намаляване на помощта за Украйна.

Смит отбеляза и значителната роля, която Европейският съюз играе в подпомагането на Украйна.

В края на миналата седмица президентът Владимир Зеленски обяви историческо решение за съвместно производство на оръжия от Украйна и Съединените щати, включително системи за противовъздушна отбрана, припомня БГНЕС