Първи прогнозни данни: Алиансът на Макрон води на парламентарния вот във Франция

Не е сигурно дали ще получи мнозинство

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон е на път да спечели най-голям брой места в парламента след първия тур на гласуването днес, сочат прогнозите на социологическите агенции, въпреки че все още не е ясно дали ще получи мнозинство.

Според прогнозите на четири социологически агенции неговият алианс „Заедно” ще спечели между 225 и 310 места на втория тур на гласуването на 19 юни, а нова лява коалиция ще завърши на второ място с прогнозни 150-220 места.

Макрон ще трябва да получи поне 289 от общо 577-те места в Националното събрание, за да има мнозинство за прокарване на закони по време на втория си петгодишен мандат.

И двете групи получиха около 25-26% от гласовете на избирателите, като по-малко от половината от регистрираните гласоподаватели гласуваха, което доведе до рекордно ниска избирателна активност, прогнозирана на 52-53%.

Крайнодясното Национално обединение, оглавявано от Марин Льо Пен, която загуби от Макрон на президентския вот през април, получи приблизително 19% от гласовете, което според прогнозите може да й спечели между 10 и 45 депутатски места./БГНЕС