Украйна и Полша отвориха ключов граничен пункт въпреки протести


Украинското правителство обяви, че е отворен най-големия пропускателен пункт за товарни автомобили на границата с Полша след повече от месец протести на полските превозвачи, предаде АФП.

"Блокадата на граничния пункт Ягодин-Дорохуск приключи. Стабилният трафик на камиони беше възобновен в 14:00 ч. местно време", съобщи министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков във Facebook.

По думите му първите 15 камиона, пътуващи за Украйна, вече са вътре в граничния пункт от полска страна, а други 25, пътуващи за Полша, са започнали процедурите от украинска страна.

"Границата трябва да бъде напълно отворена и не трябва да се допускат по-нататъшни блокади", настоя той.

В началото на ноември полски транспортни фирми блокираха първо три, а след това и четирите гранични пункта за тежкотоварни автомобили между Украйна и Полша в знак на протест срещу украинските шофьори на камиони, чиято конкуренция те смятат за нечестна.

Преди всичко те настояват за възстановяване на европейската разрешителна система за украинските транспортни фирми, които изпращат камиони в Полша.

Блокадата създаде безкрайни опашки на границата и представлява сериозен икономически проблем за Киев, който разчита до голяма степен на пътя за своя износ и внос на стоки.

Първоначално подписано за една година през юни 2022 г., споразумението за либерализиране на товарния транспорт между Украйна и ЕС впоследствие беше удължено до юни 2024 година, пише БГНЕС