​Шеф на КАТ-София в афера с болнични, гласи се за началник

Покровителстваният от Михаил Миков Тенчо Тенев е обвиняван за злаоупотреба с власт

Столичният КАТ отново прилича на разбунен кошер, след като от шефския пост миналата седмица бе отстранен Иво Писанов – кадрово решение на проваления министър Цветлин Йовчев. Сега за нов шеф се гласи за пореден път червеният кадър на Михаил Миков, докаран преди пет години от Димитровград – Тенчо Тенев. 

В момента Тенев отново е зам. шеф на КАТ София, а пътните полицаи са изпаднали в стрес, че човек, забъркан в интриги, нерегламентирани контакти и далавери се гласи да им стане началник. Тенев даже обяснявал пред колеги, че събира бъдещия екип, а важният пост му бил в кърпа вързан, защото е съученик със служебния министър Бакалов, разказват възмутени колегите му от КАТ. Те припомнят, че мераклията за поста Тенчо Тенев е на „ти” с всяка власт, но най-вече паридира с близостта си до БСП и ДПС. Като министър на МВР Михаил Миков лично съдейства за кадровото израстване на Тенев от Димитровград до София. 

Напористият катаджийски шеф се

опитал да стане и гербаджия, 

демонстрирайки землячески контакти с Вежди Рашидов, но бързо бил пенсиониран по времето на министър Цветанов. Тенев обаче завежда дело и на 22.11.2013 г. петчленен съдебен състав на ВАС решава, че жалбата му е основателна и неправомерно е пенсиониран от системата на МВР. Съдът установил, че в момента на връчване на заповедта за пенсиониране - 24.11.2011 г., Тенчо Тенев е бил в законен отпуск, т. нар отпуск по болест. Като доказателство за това е представено копие от амбулаторен лист № 005345, на който е отбелязана дата 22.11.2012 г. - една година подир акта на пенсионирането, разказват колеги на катаджийския шеф, възметени от номерата му. В съдебно заседание била представена нарочна декларация от лицето, издало амбулаторния лист - д-р.Кошарски, в която същият заявява, че пишейки документа допуснал техническа грешка при изписване на годината - вместо 2011, отбелязал 2012. Съдът приел словоблудството на доктора като чиста монета, но от извършена проверка се установило, че болничен лист издаван във връзка с амбулаторен лист с рег. № 005345 няма; не е издаван и не е представян по надлежния ред. Последният законен и регистриран болничен лист, издаван на Тенчо Тенев за 2011 год. , е за времето от 15 до 23 ноември същата година.

Въпросът е кой и как въздейства на съда,

та началникът да приеме като безспорно доказателство представения документ менте, без да бъде възложена насрещна проверка? Кой и как ще понесе евентуална отговорност за тази злоупотреба с право и издаването на документ, с невярно съдържание, питат в КАТ – София.

Всъщност игрите на Тенев с болнични листове са от самото му постъпване на работа в столицата и продължават и след връщането му от съда.

Справки недвусмислено показват, че от април 2009 до ноември 2011 е идвал на работа около една година, като през останалото време е бил в болнични. Само за 2011 год. те са 284 /ДВЕСТА ОСЕМДЕСЕТ И ЧЕТИРИ/ дни, а колегите му с основание питат: Това не е ли източване на здравно осигурителната система? 

Оказва се, че тази схема работи и сега. През месец май тази година Тенчо Тенев е отново в отпуск по болест. Това обаче не пречи на организационните му качества и публични изяви по организиране на мероприятията за 6 май, по тържественото освещаване на 15-метров железен кръст в село Крум – Хасковско. Докато в Софийския КАТ се притесняват за здравето на началника Тенев, в свой репортаж от 29 април 2014 год. димитровградският електронен вестник DGNEWS.eu показва как болният катаджия на терен ръководи строителния обект в с. Крум. На скромното тържество по освещаването са били поканени и са присъствали кметове, общински съветници и депутати. Кръстът е бил осветен от поканения лично от Тенев пловдивски митрополит Николай, който също му бил голям приятел. Изморен и отслабнал от мероприятието, на 7 май Тенев отново е в болнични и така до края на месеца. Но от 1 юли здравето на началника отново е влошено и той не е на работа.Този път версията е, че е получил кръвоизлив на стомашна язва. Оказва се, че катаджийският началник боледува от язви, психически разтройства, прединфарктни състояния, само Ебола още не е хванал, шегуват се колегите му.

Името на зам. шефът на КАТ – София преди няколко месеца бе забъркано и със скандален пътен инцидент със седем потрошени автомобила в столичния кв. „Лозенец”. Произшествието е покрито, а виновникът, който е свързан с мощна фирма, успял да се изнесе в Италия и така да се забави, че да възпрепятства разследването, твърдят катаджии. Като знак на благодарност наскоро работници и техника от фирмата на пътния джигит в продължение на десет дни асфалтирали, боядисвали и почиствали района на КАТ – София. Униформени полицаи питат и то не без основание, това не е ли нарушаване на министерска заповед за 

нерегламентирано спонсорство в МВР

Служителите на КАТ - София настояват за проверка от министерството. Категорични са, че става дума за злоупотреби с власт, задкулисни игри, които компрометират институцията и деморализират състава.