Посолството на Украйна: Притеснително е, че български медии оправдават руската агресия срещу нашата държава

Н.Пр. Виталий Москаленко

Н.Пр. Виталий Москаленко

Посолството на Украйна в София разпространи своя позиция до медиите, в която изразява безпокойство, че някои български информационни издания си позволяват да разпространяват фалшиви новини, насаждат неоснователни антиукраниски настроения и  оправдават руската агресия в Крим, Донбас и други окупирани територии. Визирани са леви медии, близки до БСП, които през поледните седмици тиражират манипулации и кремълска пропаганда. 
Ето и пълния текст на позицията:

Коментар на Посолството на Украйна в Република България
във връзка с публикации в някои български медии, насочени към оправдаване на престъпната агресия на Руската федерация срещу Украйна и незаконната окупация на Автономна република Крим

Напоследък в някои български издания все по-често се срещат случаи на публикации с откровено антиукраинско съдържание, които имат признаци на тенденциозно изкривяване на историческите факти, с цел оправдаване на въоръжената агресия на РФ срещу Украинската държава.
Във връзка с това Посолството на Украйна в Република България се обръща към уважаваните български медии с призив да прилагат премерени подходи в информационната политика на редакциите при осветляването на руската агресия срещу Украйна и окупацията на украинския Кримски полуостров. С оглед на опитите на някои журналисти да ретранслират фалшиви новини и ключови тези на руската пропаганда, смятаме за необходимо да подчертаем, че:

- Автономна република Крим не е била „подарена“ на Украйна. Прехвърлянето на „Кримската област от РСФСР в УССР“ е осъществено на 19 февруари 1954 г. Основната причина за такова решение е необходимостта от икономическо възстановяване на Крим след неуспешната сталинска политика, депортирането на кримските татари през 1944 година от Крим в Сибир. Отделно трябва да се подчертае, че жертвите на сталинския терор през 1944 година в Крим са станали хиляди етнически българи. Обосновката за приемането на такъв Указ беше формулирана като „териториалната гравитация на Кримската област към Украинската ССР, общата икономика и тесни стопански и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР“. Украйна е превърнала разрушен от световната война, депортации и лошо управление на новите колонизатори Крим в процъфтяващ туристически регион.

- Т.нар „референдум“ в Автономна република Крим на 16 март 2014 г. не беше „волеизявлението на гражданите“, а военна специална операция, планирана предварително. Потвърждение за това е издаването на руски медал „За освобождението на Крим“ – 20 февруари 2014 г.

- От началото на въоръжената агресия срещу Украйна през март 2014 година Руската федерация е нарушила 407 международни двустранни договора и 80 международни многостранни договора, преди всичко това е нарушение на Устава на ООН.

- В подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна е приета Резолюция на Общото събрание на ООН „Териториална цялост на Украйна“ A/Res/68/262 от 27 март 2014 г.

- Брутално нарушение на международните норми, систематични нарушения на правата на човека, дискриминация на кримските татари и етнически украинци в окупирания Крим са осъдени от Общото събрание на ООН с приемането на резолюциите „Положението с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна)“ от 19 декември 2016 година, и „Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)“ от 19 декември 2017 година, и „Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)“ от 22 декември 2018 година.

- През декември 2018 година канцеларията на Прокурора на Международния съд в Хага квалифицира въоръжената агресия на Руската федерация като

„международен въоръжен конфликт

между Украйна и Руската федерация, който възникна не по-късно от 26 февруари 2014 година“. До ситуацията в Крим остава прилагано право на международните въоръжени конфликти и след 18 март 2014 г., защото в Крим и Севастопол всъщност е запазено състояние на окупация.
- Украйна има международно признати държавни граници, а също така е една от страните-основатели на ООН, от 1945 година УССР е представена в ООН отделно от СССР.

- В Украйна няма дискриминация на „рускоезични“. Приетия Закон на Украйна за държавния език през април 2019 г. не дискриминира езиците на националните малцинства и чуждите езици на територията на Украйна. В същото време задачата на Закона е да премахне остатъците от дискриминационния подход към украинския език, който е ехо от епохата на Руската империя и СССР. Защото украинският език по време на Руската империя и СССР е бил забраняван многократно. Най-показателен е указът на Екатерина II за забраната да се преподава на украински език в Киево-Могилянската академия (1763 г.), –Валуевският циркуляр за забрана да се дава цензурно разрешително за отпечатване на украинскоезичната духовна и популярна образователна литература (1863 г.), – Емският указ на Александър II за забрана на печата и внос от чужбина на всякакъв вид украинска литература, както и забрана на украински сценични изпълнения и отпечатване на украински текстове под ноти, т.е. народни песни (1876 г.), – забраната от Александър III на украинските театрални постановки във всички малоруски губернии (1884 г.), указът на Александър III за забрана на употребата на украински език в официалните институции и кръщението с украински имена (1888 г.), забраната за превод на книги от руски на украински език (1892 г.), постановлението на СНК на СССР и ЦК на ВКП (б) „За задължително изучаване на руски език в училищата на националните републики и области“ (1938 г.), – постановлението на ЦК на КПСС и на Министерския съвет на СССР „За мерки относно по-нататъшното усъвършенстване на изучаването и преподаването на руския език в съюзните републики" (1978 г.).
Възползвайки се от тази възможност, Посолството на Украйна в България би искало да подчертае благодарността на украинския народ към Република България за последователната подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, непризнаването и осъждането на престъпната руска окупация на Автономна република Крим, както и отделни райони на Донецка и Луганска област.