Ново екогориво от свинска мас: За полет от Париж до Ню Йорк трябва да умрат 9000 прасета

Очаква се търсенето на гориво от този източник да се утрои до 2030 г., което ще се дължи основно на авиокомпаниите

Близо 9000 прасета ще трябва да умрат, за да се осъществи полет от Париж до Ню Йорк с разработваното в момента ново по-екологично самолетно гориво, съобщава Евронюз.

Мазнините от умрели прасета, пилета и говеда вече се използват за производство на по-екологично самолетно гориво, но има предупреждение, че този подход може да се окаже вреден за планетата. Базираната в Брюксел група за кампании за чист транспорт "Транспорт и околна среда" алармира за това в нов доклад.

Тъй като авиокомпаниите са подложени на натиск да намалят въглеродните си емисии, които обикновено се дължат на изгарянето на керосин от изкопаеми горива в двигателите на самолетите, те търсят алтернативни източници на гориво. И понеже животинската мазнина се разглежда като отпадък - страничен продукт от индустриалното производство на месо - авиационното гориво, произведено от нея, се счита за гориво с по-нисък въглероден отпечатък. Очаква се търсенето на гориво от този източник да се утрои до 2030 г., което ще се дължи основно на авиокомпаниите.

Проблемът е, че тази животинска мазнина се използва в много други отрасли, като например в производството на храна за домашни любимци, сапун и козметика. И все пак, както пише в своя доклад Transport & Environment: "Наличността на животински мазнини е ограничена. Да убием просто повече животни не е опция."

Според техните изчисления, за да се използва изцяло гориво за трансатлантически полет между Париж и Ню Йорк, са необходими 8800 мъртви прасета в двете посоки.

Кампанията също така заявява, че вече има значителен натиск върху доставките на животински мазнини, тъй като употребата им в горивата вече е нараснала четиридесет пъти от 2006 г. насам.

Барбара Смайлагич, експерт по биогорива в Transport & Environment, заяви: "Оказва се, че прасетата ще летят. От години изгаряме със животински мазнини автомобилите, без шофьорите да знаят. Сега те ще захранват следващия ви полет. Но това не може да се поддържа, без да се лишат други сектори, които на свой ред вероятно ще преминат към вредни алтернативи като палмовото масло."

В доклада се посочва, че други отрасли ще прибегнат до палмовото масло, тъй като то има сходни свойства с животинските мазнини и е най-евтиният наличен вариант. Но нарастващата му употреба е свързана с увеличаване на емисиите, тъй като старите гори, които съхраняват огромни количества въглерод, се изсичат за нови плантации.

"Конкурентните употреби на животинските мазнини разкриват предизвикателството за увеличаване на производството на биогорива от отпадъци", казва Смайлагич. "Животинските мазнини не растат по дърветата. Доставчиците на храни за домашни любимци например сега ще трябва да намалят устойчивостта на своите продукти, като вместо тях използват палмово масло", добави тя.