Чешкият сенат отличи посмъртно с орден Георги Заркин - обявил бунт срещу смазването на Пражката пролет

Георги Заркин

Георги Заркин

Убитият в Пазарджишкия  затвор от комунистическия режим и ДС политически затворник и поет Георги Заркин ще бъде удостоен посмъртно от Република Чехия с орден за храброст. Това съобщи за Faktor.bg синът му Лъчезар Заркин (Разследване за живота и трагичния край на поета, вижте ТУК, б.р.). Преди дни той е получил съобщение от представител на Чешкия културен център в София, че Сенатът на Чехия е присъдил посмъртно на Георги Заркин високото отличие заради съпричастността му с народа на Чехословакия за свобода и демокрация, и бунтът му срещу смазването на Пражката пролет от СССР и войските на Варшавския договор.

 Шест месеца чешкият сенат е проверявал достоверността на подадените документи. Предложението бе направено през юни 2021 година от Атлантическия съвет на България (виж цялото писмо на АСБ, б.р.).
През 1968 година Заркин излежава 6-годишна присъда в Старозагорския затвор за разпространение на шест вида позиви, призоваващи за въоръжена борба срещу комунизма, като ги подписва от името на несъществуващата Врачанска революционна организация.

 В писмо до Чешкото и Словашкото посолство в София, АСБ изтъква, че от затвора антикомунистът пише протестни писма срещу участието на български войски в потушаването на Пражката пролет. Заркин е и единственият политически затворник в страна, който започва гладна стачка, срещу нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. За бунта си получава втора вътрешна присъда. "В навечерието на отбелязването на 53 години от смазването на Чехословашката пролет и 81 години от рождението на Георги Заркин, такъв държавен акт на изразена благодарност към опълчилите се през 1968 г. малцина смели граждани, би бил един окуражаващ и символен знак и за всички български граждани", добавят в писмото си  атлантиците. 

Посмъртното отличие на Георги Заркин ще бъде връчено в края на януари на официална церемония в Сената на Чехия.  
Преди два месеца синът на  Заркин - Лъчезар се обърна с открито писмо към кандидата за кмет на София Васил Терзиев, питайки го с какви очи и съвест  ще търси приятелство от кметовете на Прага и Братислава, след като дядо му -  генералът от ДС Васил Терзиев е участвал в смазването на Пражката пролет. Но по ирония на съдбата 55 години след драматичните събития името на бореца за демокрация Георги ще се помни и споменава от чешкия народ с признателност и уважение, а на генерала от ДС ще остане покрито с позора и срама на комунистическото престъпление.

Днес в Самоков от 17,30 часа ще се проведе литературна вечер посветена на творчеството на Георги Заркин, информира още синът му Лъчезар.