ВАС решава финално дали ще откаже убежище на руски опозиционер

Александър Стоцки, стопкадър: БНТ

Александър Стоцки, стопкадър: БНТ

Утре предстои последното (второ) обжалване във Върховния административен съд срещу отказа на убежище на руския опозиционер Александър Стоцки, съобщава "За свободна Русия".

Александър Стоцки напусна Русия на 25 февруари 2022 г. поради несъгласието му с руската агресия срещу Украйна и страха му в последствие да не бъде призован в армията за участие във военните действия срещу Украйна.

Преди това активно участва в работата на изборния щаб на кандидатите от опозиционните демократични сили в Москва А. Брюханова (бивш общински депутат от демократическата партия „Яблоко“, кандидат за депутати в Държавната дума на Руската федерация) и П. Карманов (работил в екип с А. Брюханова, кандидат за Московската градска дума).

През следващите години А. Стоцки участва в улични акции на граждански протест, като не крие критичното си отношение към режима на Путин, както и унищожаването на основните конституционни права и свободи в Русия. От първия ден на войната заема активна антивоенна позиция, участва в протестни действия срещу руската агресия, доброволец е в оказването на помощ за бежанците от Украйна в България и активното му участие и антивоенни изказвания са отбелязани, както от български, така и от руски медии.

В момента всяка протестна дейност, критика на войната започната от Русия, участие в антивоенни акции, дори споделяния и публикуване на информация и факти за войната, които не са одобрени от руските власти, според руското законодателство се приравняват на тежко криминално престъпление.

Съвсем наскоро Алексей Александрович Горинов, общински депутат от Москва, беше осъден на 7 години затвор, поради факта, че предложи «да се запази минута мълчание за всички жертви на войната в Украйна», а също така изрази «съмнения относно целесъобразността на детските празници в неговия избирателен район в момент, когато Украйна е под ударите на руските ракети и бомби и има убити украински деца».

За съжаление, на 19 юли 2022 г. Агенцията издаде решение за отказ на А. Стоцки за предоставяне на международна закрила. Считаме, че това решение е взето без да се отчитат реалните рискове и дори опасност за здравето и живота на г-н Стоцки, ако той принудително бъде върнат в Руската федерация.

В тази връзка Обществено движение "За свободна Русия" (България) настоятелно моли да бъде преразгледана молбата на Александър Стоцки и да му бъде осигурена защита от неизбежните политически репресии от страна на руските власти.