Зарков: Само миналата година Европрокуратурата е започнала 143 разследвания за 500 млн. евро

Крум Зарков

Крум Зарков

Задържането на убиеца от "Соло" припомни, че съдебната реформа и въпросът за правосъдието не са нещо отвлечено и показва, че докато говорим за това колко големи и какви да са наказанията, не е направено всичко възможно те да са неизбежни. Този убиец е осъден с влязла в сила присъда най-тежката мярка - доживотен затвор и въпреки това е успял в продължение на 10 години да се укрива. Все пак правосъдието го достигна", заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

"Тук не става дума пропуск в закона, а за пропуск в изпълнението му. Оттогава такива случаи не се наблюдават често, но трябва да се направи много внимателно изследване защо се случват подобни неща", коментира Зарков.

"Това е единият от случаите - друг случай да избягаш от закона е въобще да не ти бъде повдигнато обвинение или да не бъдеш осъден".

Крум Зарков заяви, че няма право да обсъжда съдии и посочи, че контрол над действията на един съдия може да извършва само по-висш такъв. На въпрос работи ли съдебната система отговори, че в повечето случаи работи, но има два големи проблема:

"Единият е кой изобщо стига до съд и има ли такива, които са защитени - не с имунитет, а фактически - това е въпросът за високите етажи на властта и политическата корупция. Този въпрос е обект на законопроекти, които, надявам се скоро, ще бъдат приети. Другото е организацията на самата система, така че да не може някой, който вече е осъден, такива случаи са редки, да се отклони от изпълнението на своята присъда".

"Има какво да се направи, за да се подобрят правоохранителната и правораздавателната система, както и да се изчисти политическата власт от корупцията, но не е вярно, че системата не работи - тя просто трябва да бъде подобрена", заяви министърът.

На въпроса какво ще се случи с антикорупционното законодателство той също отговори с въпрос:

"Ще има ли мнозинство, което да посмее и да устои необходимите промени? Надявам се, че отговор ще дадат скорошните избори".

Зарков каза, че не разполага с различна от вече публично известната информация за ареста на бизнесмена Велико Желев и връзката му със строежите на АМ "Хемус". "Трябва да видим как ще се развият нещата, дали и за какво ще бъде обвинен", посочи той.

Европейската прокуратура има доста работа в България - само миналата година са започнали 143 разследвания за материали и интерес от около 500 млн. евро, коментира Крум Зарков.

"България трябва да запълни своята бройка - не за да се харесаме на европейската главна прокурорка, а защото имаме нужда от европейски делегирани прокурори, които да проверят онези въпроси, които така и не намериха отговор в нашата прокуратура".

Проблемът с домашното насилие и битовата агресия е много сериозен бич, който се подценява и за който се сещаме, когато се случи драма, каза още правосъдният министър.

"Работя по темата от няколко години. Виждам, особено в МВР, много неща, които се направиха. Тези сигнали вече се регистрират и обработват по коренно различен начин, има и друго отношение на самите служители към тях. Въпреки това има още много какво да се направи на законово ниво. В Министерството на правосъдието също работим по закон за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие".