Огнян Минчев: Корупцията у нас е заради начина на функциониране на институциите

Огнян Минчев

Огнян Минчев

България остава най-корумпираната държава в Европейския съюз според възприятията  на хората, живеещи в нея. Това показва докладът на "Трансперънси интернешънъл" за 2021-ва година. "Това подреждане на България в класацията показва устойчива позиця на страната от 10 години насам, което е последно място в Европа и близко до някои африкански страни, но проблемът е, че това е резултат от определен начин на  функциониране на институциите у нас", това каза политологът Огнян Минчев пред Нова нюз.

Според него именно това предполага управлението на страната чрез системна и мащабна корупция по върховете на властта. За него това не е проблем, който се отнася само до определени политически сили или личности, които консумират властта.

"Това е структурен феномен, който на практика се отнася за цялостната институционална система на управление на българската държава", констатира Минчев. Политологът допълни, че това място се определя от обстоятелството, българската институционална, политическа и административна система е конструирана по начин, в който има широки пространства за корупционни взаимодействия.