Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина: Трябва да сме сигурни, че военната подкрепа за нас няма да се изтощи

Украйна промени света и Европа, заяви вицепремиерът по време на форума “ЕС се среща с Балканите"

Олга Стефанишина. Snimka: EPA/BGNES

Олга Стефанишина. Snimka: EPA/BGNES

"Украйна промени света и Европа. Тя стана по-силна, по-устойчива и независима в различни отношение- политическо и икономическо." Това каза вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, която се включи онлайн във форум в София “ЕС се среща с Балканите".

"Всичко, което беше инструмент в ръцете на пропагандата бяха изобличени. Стигнахме до важни решения. Русия се опитваше да разпокъса нашето единство, да подкопае демокрацията, и да започне пълномащабната война, но ние ще се борим до край, нямаме никакви страхове. Взеха се важни решения, които се превърнаха в приоритет. ЕС укрепна външната си политика и политиката за сигурност", каза Стефанишина.

Украинският вицепремиер призова Европейският съюз да пригоди отбранителната си индустрия, за да защити "общите европейски ценности". 

Русия цели война на изтощение в политически, икономически и военен аспект, заяви още Стефанишина:

"Подготвяме се за мащабна контраофанзива по няколко направления в Украйна, но за нас е ясно, че не трябва да спираме, преди да възстановим изцяло територията си и докато справедливостта не възтържествува. Трябва да сме сигурни, че военната подкрепа за нас няма да се изтощи. Именно заради това трябва да планираме стратегически".

По думите й санкциите срещу Русия ни правят още по-силни и добави, че демокрацията трябва да се защитава. "Ще дойде и моментът индустрията за отбраната да стане основен приоритет, за да бъде в съответствие с целите, а те са защитата на нашите ценности ", посочи тя.