Организаторите на "Евровизия" обвинени в измама и фалшификации

Русия си позволи да нарече конкурса "унижение за Европа"

Делегациите на Румъния, Азербайджан и Грузия обвиниха организаторите на международния песенен конкурс "Евровизия" в измама с оценките.

Ръководителят на румънската делегация Юлиана Марчук, както съобщава телевизионният канал TVR, заяви, че най-високите оценки, дадени от журито на Румъния, са били дадени на Украйна вместо на Молдова. "Резултатът от гласуването на румънското жури не беше взет предвид при изчисляването на крайната оценка, а организаторите използваха различен набор от оценки от името на журито на нашата страна", каза тя.

В резултат на промените, направени от организаторите, Молдова не получи точки от Румъния.

Според азербайджанския 1news.az организаторите на състезанието са се позовали на технически проблеми при излъчването и са обявили грешни резултати. В резултат на това от Азербайджан са получени максимален брой точки за Великобритания, а не за украинските музиканти.

Порталът "Новости-Грузия" съобщи също, че представителите на националното жури са дали максимален брой точки на Украйна, но в таблицата за оценяване 12 точки са дадени на Великобритания.

Украинската група „Калуш Оркестра“ с песента „Стефания“ спечели песенния конкурс "Евровизия-2022", който приключи в неделя вечер в Торино, Италия.

Според сумарните резултати от гласуването на зрителите и журито представителите на Украйна са получили 631 точки и станаха победители с голяма разлика от най-близкия по резултат - Великобритания, която събра 466 гласа. „Калуш Оркестра“ спечели победата благодарение на гласовете на публиката на конкурса, като се изкачи от четвърто място след първия етап на обобщаване на резултатите. Музикалното жури даде предимство на британския музикант Сам Райдър.

След като изпълни композицията си, фронтменът на групата отправи призив на английски език да се подкрепи Украйна. Поради правилата на конкурса, които забраняват политически призиви от сцената, организаторите на "Евровизия" трябваше да коментират ситуацията със следното изявление: Европейският съюз за радио и телевизия определи това като "хуманитарен, а не политически жест".

От руска страна имаше повече от негативна реакция към конкурса. Представители на властта си позволиха да направят скандални изказвания, с които недвусмислено показват своето откровено враждебно отношение не само към Украйно, но и към цяла Европа. 

„Конкурсът "Евровизия" показа, че унижението на Европа вече е на мода“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Ако ми бяха казали, че този, който спечели, ще спечели, вероятно щях да се изсмея. Защото това е толкова очевидно и толкова непристойно, че ми се струваше: Европейската радиотелевизионна корпорация и организаторите не биха си позволили да бъдат унизени по този начин", каза дипломатът.

От своя страна ръководителят на Комисията по международни въпроси в Думата Леонид Слуцкий заяви, че конкурсът за песен на "Евровизия" е инструмент за популяризиране не на културните ценности, а на двойните стандарти, като победата на Украйна е постигната с цената на груби нарушения на правилата.

През февруари Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че Русия няма да може да участва в песенния конкурс на "Евровизия" през 2022 г. Решението е взето поради "загрижеността" на организацията за "безпрецедентната криза в Украйна".

На 16 февруари 2022 г. украинската певица Алина Паш отбеляза, че се е сблъсквала с омраза и заплахи в социалните мрежи. Певицата, която беше включена в базата данни на украинския уебсайт Peacemaker заради посещението си в Крим, спечели украинската национална селекция.

„Евровизия“ е международен музикален конкурс, който се провежда под егидата на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Според правилата на "Евровизия" в конкурса могат да участват не повече от 44 държави, а на финала - не повече от 26 държави. Пет държави - Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция - и страната домакин на настоящото състезание са освободени от участие в полуфиналите. / БГНЕС