От днес медикаментите за диабет ще се отпускат само с електронна рецепта

Издадените до момента хартиени рецепти ще са валидни 6 месеца

От днес антибиотиците и лекарствата за контрол на диабета ще се предписват и отпускат само с електронна рецепта. Издадените до момента хартиени рецепти за тези две групи лекарства остават валидни през следващите 6 месеца, напомня БНР.

Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на лекарства трябва се случва след физически преглед. Основна цел на отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни лекарства е ограничаване на незаконното им продаване без рецепта и на недостига при някои от тях.

Към момента има практика за купуване на антибиотици без лекарско предписание, показа проверка на БНР в Ямбол:

"Нали сме свикнали да вземе антибиотик без рецепта. Заболи те гърлото и започваш да се самолекуваш. Това е лоша практика, но да ходим непрекъснато на тези години вече по поликлиники".

"Моето мнение е, че без хартиени рецепти е по-добре, защото аз работя в Испания. Там съм с електронна рецепта и не се налага всеки месец да ходя да взимам рецепта от доктор".

От здравното министерство припомнят, че сигнали за нередности, свързани с изписването на лекарства, могат да се подават в агенция Медицински надзор, а за нарушения при продажбата на медикаменти – в Агенцията по лекарствата.