От Париж Боян Радойков в „оПозиция“: България воюва със себе си, затова ни отлагат за Шенген

Боян Радойков

Боян Радойков

 Не трябва да приемаме отлагането ни за Шенген трагично, то беше очаквано. Има критерии, които трябва да се изпълнят. Проблемът в случая не е Нидерландия и другите две държави, които я подкрепят. Проблемът е, защо мълчат Франция, Германия или други страни, защо не ни защитават и не опровергават Нидерландия. Явно защото макар и негласно са съгласни с нея. Това обяви в предаването „оПозиция“ с Горан Благоев дългогодишния дипломат в ЮНЕСКО Боян Радойков. Живее и работи в Париж, доктор е по политически науки в Сорбоната.

Според Радойков президентът Радев преиграва, квалифицирайки действията на Нидерландия като „цинизъм“. Това са морални норми, а в случая става дума за политика и политически решения. Няма нужда от чак такъв патос – да погледнем вътре в себе си, да бъдем реалисти. Нямаме справедливо правосъдие, тази система се нуждае от реформа, крайно време е да се намали и спре корупцията в страната. Парадоксът е, че България не е в състояние на война, но тя воюва сама със себе си и отлагането й за Шенген е доказателство за това, допълни Радойков.

Според него проникването на Русия в редици европейски държави е по-тежко отколкото в България. Години наред никой от европейските елити не вярваше, че може да се стигне до война в сърцето на Стария континент. Резултатът, който наблюдаваме днес е следствие от тази наивност – не се инвестираше във въоръжения, разчиташе се във военно отношение само на САЩ, не се изгради обща отбранителна система на ЕС. За това Европа си остана едно джудже във военно отношение, акцентира дипломатът.

Какви са финансовите изражения на войната срещу Украйна?

Какво печели Путин?

Конкурентна ли е европейската икономика на американската?

До кога ще трае кризата в Европа и как това ще се отрази на България?

Подценяваме ли Китай фиксирани в Русия?

Как оценява присъствието на Елеонора Митрофанова в България, с която е работил в Париж?

Гледайте цялото предаване тази вечер - неделя, 4 декември, от  18.00 ч. Интервюто може да проследите във Faktor.bg и през нашите канали във Facebook и  YouTube.