Данайски дар – Митрофанова дари и откри бюст на Ботев в Калофер

С помощта на кмета на Калофер Румен Стоянов Руското посолство и Елеонора Митрофанова спретнаха нова хибридна провокация, замесвайки и  светия образ на Христо Ботев.
Вчера в родния град на поета-войвода  тихомълком е открит паметник на Христо Ботев. Той е дело на руския скулптор  Г. Ястребенецки. Според Митрофанова бюст-паметникът е „завещан от скулптора на България и благодарение на усилията на негови ученици, български приятели и Посолството е пренесен в Калофер по случай 175-годишнината от рождението на Христо Ботев, чествано на 6 януари т.г.“ Елеонора Митрофанова лично е присъствала на откриването, поднесла е и цветя на паметниците на майката и бащата на българския революционер - Иванка Ботева и Ботьо Петков, на монумента на самия герой, а също така е посетила Националния музей "Христо Ботев", похвали се дипломатката на фейсбук страницата на посолството.

Според източници на Faktor.bg хибридката е била замислена за 6 януари тази година като Митрофанова е била поканена от кмета на града, за да се забавлява с така нареченото мъжко хоро във водите на Тунджа. Тогава обаче кметът е бил профилактиран и разубеден от Външно и ДАНС да отклони поканата за Митрофанова, за да не стане скандал.

Дареният паметник с посредничеството на Митрофанова е данайски дар и примитивна пропаганда и заиграване с патриотичните чувства на българите, отклонявайки вниманието от мръсната и убийствена война, която Русия води срещу свободна Украйна и нейния народ. Приемайки „подаръка“ кметът Стоянов дава повод на путинова Русия да измие пред обществото гузната си съвест с лика на Ботев, който казваше свободно: „А Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.“ (За справка -  статия на Ботев в бр. 13 на в-к „Знаме” от 4 април 1875 г., )