„Пачаврата леке не хваща“, но Украйна обеща да отмъсти за престъпните референдуми

На 10 септември путинските окупатори гласят незаконни допитвания до населението в Крим, Донецк, Луганск, Херсонска и Запорожка област

Капитан I ранг о. з. Васил Данов,  Атлантически съвет на България

С подгряващи демагогски изявления, с бутафорно единодушие в Държавната дума, с гръмки обещания за процъфтяване и безметежно щастие под скиптъра на самодържеца от КГБ кремълският режим се готви да извърши поредното си нарушение на принципите и нормите на Международното право.

След като през юли 2022-а изгубиха стратегическата инициатива, повече от година руските агресори или отстъпват, или са в глуха отбрана в окупираните украински територии. Жертвите им са повече от 200 000, унищожените количества оръжие и техника надхвърлят рекордите на СССР и на Руската федерация във всички други войни, водени от 1945 г. насам. Като типичен блъфьор др. Путин се опитва да демонстрира ведра физиономия, въпреки слабите карти, които са му останали.

Под дулата на автоматите

ще протекат и тези „избори“ за местни органи на властта в окупираните територии. Десети септември е обозначен с натруфеното название „единен ден за гласуване“ в свиващата се шагренова кожа на превзетите украински територии, но най-вероятно процесът ще се проточи близо седмица.
Още от 31 август мобилни избирателни комисии тръгнаха да обикалят селищата близо до районите на бойни действия. Картината на „свободно волеизявление“ е повече  грозна, отколкото смешна: две лелички поднасят на смаяния „гражданин“ избирателна урна и го призовават да упражни правото си на глас. На две крачки зад „комисията“ стоят войници с автомати. „Гражданинът“ няма как да откаже да гласува или да съобщи на членовете на мобилната избирателна секция какво мисли за тях, за онези, които ги пращат и за международния престъпник В. В. Путин.
За да придадат някаква видимост на демокрация, от Кремъл е разпредено на окупационните власти да осигурят максимално възможното участие на населението. В град Бердянск руските окупатори и местните им  помагачи са задължили директорите на болници да гарантират стопроцентовото участие на лекарите, сестрите и санитарките от ръководените от тях болници. 

Защо го правят?

Следват предварително избраната и вече фалирала военнополитическа стратегия, съгласно която провеждат незаконни избори на окупираните украински територии още от 2014 г. В Крим, Севастопол, в части от Донецка и Луганска област, а от 24 февруари 2022 г. – и в завладените части от Херсонска и Запорожка област.
Окупационните администрации принуждават украинското население да участва в незаконните избори чрез явни заплахи и лъжливи обещания, насилствена смяна на паспортите и на други лични документи с техни руски подобия, върху които размахва крила двуглавият орел-лешояд, откраднат нявга от гербовете на византийските императори. 
Както винаги, целта на Москва е да създаде картина на фалшиво благополучие и да демонстрира пред лоялното си население, че „нещата са под контрол“, че въпреки военнвите загуби Русия е всмукнала завзетите области от днес и во веки веков. На Кремъл му се иска да убеди и украинското население в покорените територии, че Русия е тук не само задълго, но и завинаги.
И последно: след като принуждава отделни украински граждани да приемат руски паспорти, окупационната администрация ги „маркира“ като съглашенци и предатели, с което завинаги ги отделя от народа им и ги принуждава до края на живота си да се чувстват руснаци или поне лоялни към окупаторите лица. 
Украинското правителство, държавите от НАТО и ЕС, както и представители на международната общност нееднократно заявиха, че изборите, осъществени на окупираните от Руската федерация украински територии, представляват
 
грубо нарушение на Международното право, на Хартата на ООН и на украинската Конституция

Организаторите на изборния процес подлагат на риск живота и здравето на украински граждани. Каквито и да бъдат резултатите от фалвишите избори (любимите числа на путинските чиновници са 77-82 %), те няма да бъдат признати от европейската и от значителна част от световната общност. 
За да оправдаят и да осигурят мнима представителност на поредното си политическо престъпление, руските стратези вършат нови  престъпления. В областите, където предстоят избори, усилено бяха преселвани руски граждани, докарани принудително от различни краища на „матушката“. Сякаш временната окупационна администрация ще векува върху украинския чернозем, който и сега пари под краката й. Съдбата на тези нещастни руски граждани най-малко интересува кремълските политически технолози.
Облечените в законова форма фалшиви избори доказват още нещо: окончателната деградация на руската избирателна система, на демокрацията и на последните остатъци от демократичност в полуимперска Русия. След като нагло подмени резултатите в поредица от президентски, парламентарни и местни избори, след като хвърли в затворите или изби противниците на людоедския режим в самата Русия, където Путин и вярната му хунта получават обичайните 77-82 % от гласовете, какво остава за някакви си измислени избори в разорените и окупирани украински области?

Украинското военно разузнаване следи процеса

Върховната Рада обяви т. нар. избори за престъпен и враждебен акт срещу украинската държавност, а Главното управление за разузнаване (ГУР) на Въоръжените сили предупреди, че руските чиновници и местните украински активисти, участващи в подготовката на „изборите“, подлежат на съдебно преследване. Някои от административните сгради, обявени за изборни секции, бяха обстрелвани с ракети, дронове и снаряди нощем, в часове, изключващи вероятността за човешки жертви.
На 1 септември украинската контраразузнавателна 

Служба за сигурност (СБУ) обяви, че предприема разследване

срещу политически дейци  и юристи, извършили „посегателство срещу териториалната цялост на Украйна“. Сред първите заподозрени се оказаха председателката на Централната избирателна комисия на Руската федерация Елла Памфилова, заместникът й Николай Булраев и секретарят на ЦИК Наталия Бударина. Правосъдните власти и разузнавателните служби предупредиха чиновниците от руската окупационна администрация, че за съучастие в престъпленията на путинския режим членовете на руската ЦИК могат да получат присъди за доживотен затвор и конфискация на имуществото.
Изведнъж Хага и безкомпромисен украински трибунал се оказаха близко бъдеще за конюнктурните и мърляви руски юристи, досега вегетирали на държавна хранилка. СБУ извести Памфилова и подчинените й послушковци, че не са забравени предишните им престъпления: фалшивият референдум за присъединяване на окупираните области към РФ и съдействието им за легализиране на окупационните власти във временно анексираните украински области.

Към 31 август 

СБУ е установила поименното участие на 3 500 украински граждани

в незаконните избори в четирите окупирани области. Престъпленията им спрямо Украйна са документирани и юридически установени. Службите за сигурност на Украйна внимателно регистрират усърдието на свои съграждани да се впишат в окупационната администрация или да съдействат на  агресорите. Само в Луганска област е установена колаборационистката дейност на повече от 5 260 души като членове на различни „избирателни“ комисии.  В областната Дума доброволно са се кандидатирали 336 души, а в 28-те общински съвета – още 3 241 нагаждачи. Не ми се мисли за съдбата на тези лица, когато в селищата им ще навлязат победоносните украински войски.
През изтеклите осем и половина години
 
от 2014 г. до днес са били осъдени само 298 участници 

във фалшивите референдуми, състояли се през 2014 г. в Крим и Донбас. Повечето присъди са условни или с незначителен срок лишаване от свобода. След изгонването на руските окупатори от Украйна и осъдените, и присъдите ще бъдат далеч повече и далеч по-строги: от 5 до 10 години затвор.
Украинските власти потвърдиха, че никой от гласувалите под дулата на автомати украинци няма да бъде притесняван със следствени или съдебни дела. На наказание ще подлежат само лицата, проявили се като активисти в избирателните комисии, доброволно издигнали кандидатурата си на изборни длъжности или участвали като „независими наблюдатели“ в изборите.

Руската телевизионна пропаганда дискретно бие отбой 

и подготвя публиката  си  за изтегляне на войските от окупираните украински земи. С разрешение на Кремъл говорителите на режима задават риторични въпроси от рода на: „Защо ни трябва да правим разходи и да храним  население, което не ни подкрепя?“ Небезизвестната кремълска  фанатичка Маргарита Симонян неколкократно се провиква: „Ама защо ни трябва да поддържаме територии, които не желаят да живеят с нас? Не съм сигурна, че това е правилно. Мисля, че тези земи не са нужни и на нашия президент“, мъдрува Симонян.
Незаконните операции на чекисткия режим за пореден път потвърждават заключението, че преговорите с окупатори и убийци преди разгрома им на украинска територия са безсмислени и опасни.
Санкциите срещу Путин и мародерите от Кремъл трябва да бъдат спазвани и усилвани до окончателното елиминиране на доказаните политически и военни престъпници.