Петър Георгиев от партия „Русофили за възраждане на отечеството“ е българският наблюдател на референдумите в окупираните от Русия украински територии

Петър Георгиев (всредата, б.р.) с кандидатите за депутати от „Русофили за възраждане на отечеството“ в Шумен, 2021

Петър Георгиев (всредата, б.р.) с кандидатите за депутати от „Русофили за възраждане на отечеството“ в Шумен, 2021

Петър Георгиев е българинът, който официално е бил наблюдател на проведените през уикенда референдуми за присъединяване на окупирани от Кремъл в Украйна територии. Той е заминал в края на миналата седмица за Русия и се очаква да се завърне днес.

Георгиев е присъствал на референдумите като представител на партия „Русофили за възраждане на отечеството“, потвърди пред Faktor.bg лидерът й Николай Малинов. Акредитацията му е била свързана с референдумите в  Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.  Николай Малинов допълни, че няма информация други партии от страната ни да са изпращали свои наблюдатели в окупираните територии.

Лидерът на „Русофили за възраждане на отечеството“ няма притеснение от налагане на санкции срещу техния представител.
„Санкциите нали нямат заден ход на действие, или те са въведени вече? Когато ние сме пратили наблюдател, забрана не е имало. Правили сме само неща, които са разрешени и нищо извън закона. Досега не съм чувал да действат санкции със задна дата. Ако бъдат въведени официално такива, няма да ги нарушаваме“, уточни Малинов.
Петър Георгиев е и водач на „Русофили за възраждане на отечеството“ в област Силистра, а миналата година е кандидат за депутат от същата партия в Шумен.
Преди да се присъедини към русофилите на Малинов Георгиев е бил част от четата на ВМРО на Каракачанов. Той е роден 1976 година. Защитил е магистратура във Варненския свободен университет по реклама връзки с обществеността и управление на бизнеса.

През миналата седмица в украинския инстаграм изтече информация на техните специални служби, че Мирослав Митков, който също е активист от партията на Малинов ще бъде наблюдател на референдумите от страна на България. В предишни години Митков е участвал като наблюдател в подобни реферндуми, но тази година е бил заменен от Георгиев.

Според окупационния избирателен орган в южната Запорожка област, 93,11 % от участниците са „гласували“ регионът да бъде анексиран от Русия.
В Херсон, също в южната част на страната, окупационните власти съобщиха, че 87,05% от гласовете са „за“ руската анексия.
В източната Луганска област, контролирана от проруските сепаратисти, 98,42% са „гласували“ за анексирането от Русия, съобщиха руските информационни агенции.
Междувременно Организацията на обединените нации заяви, че е ангажирана с териториалната цялост на Украйна в рамките на признатите й международни граници, а ЕС и САЩ обявиха, че референдумите са фалшиви, а на участвалите като наблюдатели ще бъдат наложени санкции.