Правителството на САЩ трябва да разработи Стратегия за развитие и сигурност в Черно море – шанс за превъоръжаване на България

Американският конгрес постави стратегическа задача на правителството на САЩ да разработи междуведомствена Стратегия за развитие и сигурност в Черно море. Предприета инициатива е навременна и двупартийна (демократи и републиканци). Срокът, в който трябва да се реализира е 360 дни след приемането на закона (Black Sea Security Act of 2022).
Така Черно море навлиза все повече във фокуса на американската стратегия, особено след началото на руската война против Украйна на 24.02.2022 г.

Стратегията трябва се предвижда да покрие следните основни елементи: сигурност, икономическо развитие, включително енергетика, устойчивост на демокрацията, регионална свързаност.

Работата по всяко едно от тези всеобхватни направления ще допринесе за повишаване на сигурността и просперитета на държавите от региона и за

противодействие на руските агресивни действия

Изпълнението на тази стратегия ще направи югоизточния фланг на НАТО по-силен и устойчив, прогнозират експерти.

По отношение на отбраната се предвижда и план за подпомагане на съюзниците да ускорят прехода от останалото в наследство съветско въоръжение.
Това е отлична новина за България, която тотално е закъсала с модерно натовско превъоръжаване. Това е шанс да скъсаме с руските зависимости и да се противопоставяме успешно на руската подривна дейност против държавата ни във всяко едно направление.

Новата американска стратегия, по която ще се работи през следващата година, открива възможности за България, с помощта на нашия стратегически партньор САЩ, да изгради устойчивост и способности, така че да бъде по-силен съюзник в НАТО. Важното е да има достатъчно политическа воля и най-вече евроатлантическите политически сили в парламента да сформират стабилно мнозинство, така че да може България да се възползва максимално от тази все по-благаприятна стратегическа ситуация на засилващ се американски фокус върху сигурността в Черно море.