Плевнелиев: Ако не се върнем към демокрацията, България ще се превърне в бананова република на Балканите

Формулата на едно редовно управление според него е програмно-експертно правителство

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

През последните 6 месеца се случиха лоши неща. България затъна още повече в популизъм. Това каза в студиото на БНТ бившият президент Росен Плевнелиев.

Държавата е счупена и политиците се усетиха. Ние сме затънали в популистко противопоставяне. Всяка държава попаднала в популизъм – прилича на днешна България, подчерта той и се обърна към политиците: Моля ви, върнете се на здравите основи на демокрацията, защото България е твърде много забатачена. Ако не се върнем на основите на демокрацията, ще се превърнем в бананова република на Балканите, подчерта бившият президент. 

Популизмът е болест, от която няма излизане. Как се побеждава популизма – с повече популизъм. Идват у нас европейски популисти и бутат държавата към императора. Демократи, събудете се, няма време да върнем България на полето на европейското ни развитие, апелира Плевнелиев. 

По думите му ротационният принцип е огромна глупост. И обяви ПП за левите популисти – увеличаване на пенсиите за сметка на младите българи, да арестувате премиер по един незаконен начин, да сочиш един политически лидер като основен враг – всичко това е тежък популизъм. 

С този популизъм докъде ще го докараме, попита президентът Плевнелиев и продължи: Бих се радвал на една лидерска среща на ГЕРБ и ПП-ДБ. Борисов има много неща, с които да се гордее – създаване на работни места, върна млади хора. Борисов, ако трябва, да се извини за грешките си, а ПП – да си признаят, че са подхождали популистки за много неща. Да седнат и да разговарят за важните за българите теми. Променете подхода, България трябва да има правителство, иначе никой няма да победи, бе категоричен бившият държавен глава. 

Бившият президент коментира и референдума на „Възраждане“ за запазване на българския лев. Той подчерта, че да се говори за лев – е неприемливо, защото той от много години е вързан или за марката, а сега за еврото. По думите му тук става дума за сценарий на руските слуги у нас и той  е референдумът на „Възраждане“ да се проведе заедно с местните избори. Тогава има много голяма активност. Затова правителството и парламент трябва да сезират съда, защото по същество той има характера на Брекзит. 

Според Плевнелиев не е добра идеята шефът на БНБ да бъде премиер в един експертен кабинет. Но смята, че програмно-експертно правителство е добрата формула за редовен кабинет. Що се отнася до премиера – у нас има много подготвени хора, които да ни водят извън казахските степи.

Според Плевнелиев война на Русия ще продължава много години, а Путин няма да се успокои, ако не смаже Украйна. Но руснаци са му признавали, че са най-робската нация.