Подвариантът на Омикрон - Кракен, е регистриран и в Черна гора

Регистриран е за първи път през октомври в САЩ

Лабораториите на отдела за молекулярна диагностика на Института за обществено здраве на Черна гора потвърдиха първия случай на инфекция с подварианта Omikron BA.2, който е известен в медиите като "Кракен“, съобщи Дарик с позоваване на черногорския портал Виести.

Така Черна гора се присъедини към списъка на страните, в които е регистрирана мутацията на силно заразния щам.

XBB.1.5. е нов подвариант на Омикрон, създаден от комбинацията на два други подварианта на този щам. Регистриран е за първи път през октомври в САЩ, където в момента циркулира доминантно. Европейските страни, които досега са докладвали случаи на заразяване с подварианта XBB.1.5 са Обединеното кралство, Дания, Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Швеция, Исландия, Белгия, Чехия, Португалия, се казва в прессъобщение на Института за обществено здраве.

Еволюцията на коронавируса е продължила в посока на появата на по-заразни подварианти, които в сравнение с предишните не причиняват по-тежки заболявания, особено в сравнение с варианта Делта на вируса SARS-CoV-2, посочват от института. Затова използваме възможността още веднъж да призовем гражданите да се ваксинират и да си поставят бустерна доза бивалентна ваксина през препоръчителните интервали, тъй като правилно ваксинираните имат по-лека клинична картина и по-благоприятен изход от заболяването. Институтът за обществено здраве на Черна гора продължава да следи ситуацията по отношение на появата на новия подвариант на коронавируса в Черна гора и в съответствие с получените данни ще информира редовно обществеността, се казва още в съобщението.