Politico: Байдън подготвя нови доставки на оръжия за Източна Европа

Джо Байдън

Джо Байдън

Нов пакет за военно финансиране на стойност 2,2 млрд. долара ще бъде разпределен между Украйна и 18 други съседни държави.

Високопоставени представители на САЩ обявиха нова военна и хуманитарна помощ в размер на 2,8 млрд. долара за Украйна и източноевропейските съюзници. Това отбеляза прехода от прехвърляне на оръжия само на Украйна към по-дългосрочни усилия за оборудване на държавите по целия източен фронт на НАТО.

Съобщенията бяха направени, когато държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Киев за второто си пътуване от началото на войната.

Непосредствената помощ за украинската армия е под формата на нов трансфер на стойност 675 млн. долара, включващ повече боеприпаси, бронирани машини и противотанкови оръжия. По-обширният пакет за военно финансиране в размер на 2,2 млрд. долара ще бъде разделен наполовина, като приблизително 1 млрд. долара ще отидат за Украйна, а 1 млрд. долара ще бъдат разпределени между 18 регионални съседи на Киев

"Сега има по-голям въпрос, който ще бъде важен през следващите три до пет години. Защитата на НАТО и страните от НАТО от Русия, която не иска да отстъпи", каза Сет Джоунс, директор на Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

„В момента има огромни предизвикателства пред други страни от НАТО и тяхната способност да се защитават", добави той.

Съюзници от цяла Европа се включиха в мащабната международна операция за оказване на спешна помощ, а финансирането от САЩ в размер на 1 млрд. долара ще бъде от ключово значение за демонстриране на американския ангажимент към алианса. Това ще облекчи някои опасения, особено в балтийските страни, че са станали по-уязвими, след като са се отказали от толкова много оръжия.

Администрацията не предостави подробности за какви конкретни способности ще отидат парите, но вероятно официалните лица се стремят да подсилят противовъздушната отбрана в източния регион на НАТО. Полша вече поиска от САЩ допълнителни батареи за противоракетна отбрана "Пейтриът", а потенциалната нова членка на НАТО Финландия също се стреми да увеличи отбранителните си способности.

Парите вероятно ще отидат и за безпилотни самолети и ракети, както и за подмяна на оръжията от съветската епоха, които европейските държави са изпратили в Украйна, казва Джим Таунсенд, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност.

"В междуведомствения съвет, в Държавния департамент и в Министерството на отбраната, се засилва загрижеността, че трябва да се направи по-бързо подпомагането на съюзниците, които са на фронтовата линия", каза Таунсенд.

Финансирането в размер на 1 млрд. долара ще позволи на страните да използват американски безвъзмездни средства за закупуване на военно оборудване от американски отбранителни компании. Жестът отчита нарастващата нужда в много източноевропейски страни, които или искат да се отърват от по-старото си руско оборудване, или са предали по-голямата част от него на Украйна от февруари насам.

За Украйна последната помощ идва в критичен момент за войната. Украинските сили провеждат офанзиви в Харков на североизток и Херсон на юг. Разтеглят руските сили на стотици километри и принуждават руските командири да разпределят това, което се смята за намаляващ брой войници и оборудване.

Украйна си е върнала повече от 700 кв. км територия, заяви украински генерал в първата официална оценка на офанзивата. Бригаден генерал Олексий Громов заяви пред репортери, че силите на Киев са напреднали до 50 км зад руските линии, като са отвоювали повече от 20 села в Харков.

Украинските лидери твърдят, че са пробили тънките руски линии, насочвайки се към критичния железопътен възел Купянск. Превземането на града и на железопътната линия в него би помогнало да се прекъснат линиите за снабдяване на руските сили в южната и източната част на страната, където Украйна вече е изолирала няколко струпвания на руски войски.

Лидерите в Киев вероятно са планирали двете паралелни настъпления, за да покажат на запада, че подкрепата им не е отишла напразно.

Много кандидати поставят под въпрос многомилиардните пакети за помощ за Украйна, ако републиканците получат мнозинство в Камарата на представителите след междинните избори.

"Ако републиканците в Камарата на представителите спечелят изборите, ще бъде наистина, наистина трудно", да се приемат повече пакети с помощи, признава един от републиканските служители. Служителят говори при условие за анонимност, за да обсъжда деликатни политически въпроси. /БГНЕС