Кремъл се опитва да се намеси в предстоящите избори у нас чрез агентите си за влияние

Какво значи да избираш между война и мир?

Михаил Найденов, експерт по национална сигурност

Да направиш избор между войната и мира в случая с Украйна означава да избереш между два варианта на действие. Среден път няма.
Първият е да откажеш да изпратиш военна помощ на Украйна, като призоваваш украинците да направят отстъпки пред руския агресор, с илюзорната надежда така по-скоро да настъпи мир. Това означава фактически да подкрепиш Кремъл да продължи с войната си не само срещу Украйна, но и към други държави. Агресор чрез отстъпки и с политика на "омиротворяване" (appeasement) не може да бъде спрян. Даже напротив. Историческо доказателство за това е, че отстъпките на Великобритания и Франция пред Хитлер през 1938 г. по отношение на Чехословакия не го спряха да започне Втората световна война. Същото е положението и днес с Русия на Путин. 

В този смисъл, да откажеш да изпратиш военна помощ на Украйна с мотива, че това е все едно с "бензин да гасиш огън" значи де факто 

да насърчиш агресора 

да продължи напред. Така горивото на удължаването и разрастването на пожара е не оръжието, изпратено на Украйна, за да може да се защити, а бездействието на тези, които могат да окажат помощ, но не го правят и така насърчават Русия да продължи агресията си. Не оръжието за Украйна, а стратегически късогледият отказ такова да бъде своевременно изпратено удължава войната, започната и водена от Русия. В допълнение това значи също така да приемеш, че победа на Украйна над Русия е невъзможна и следователно няма смисъл да се изпраща оръжие.
Да избереш този път значи да подкрепиш несправедливостта и агресията. Това е да застанеш на страната на войната и да помагаш тя да се удължи и разшири към други държави в Европа.

Вторият вариант е да помагаш на Украйна с 

навременно изпращане на достатъчно оръжие,

 за да победи агресора и така да направи невъзможна по-нататъшната му агресия и към други страни. Довеждането на Русия до състояние на невъзможност да продължи завоевателната си брутална войната е условието за постигане на дългосрочна сигурност и стабилност не само на Украйна, но и в целия Черноморски регион. Ето това е истинският път към мира. Той е труден, но е единственият верен.

Руската пропаганда днес се опитва да ни внуши точно обратното. За разпространението на наративите на нейната умишлено и манипулативно обърната логика днес служи петата колона на Москва у нас. Тази обърната логика е в основата на руската дезинформация и нейните манипулирани послания към избирателите. По този начин, чрез агентите си за влияние, Кремъл се опитва да се намеси в предстоящите избори у нас.