Паника сред леваците и путинферщейнерите: Хавиер Милей е новият президент на Аржентина

В лудницата, сред побърканите лидери, всеки нормален човек ще изглежда екстравагантен

Хавиер Милей

Хавиер Милей

Вадим Зайдман, Каспаров.ru

Попрочетох отзиви на уж либерални наблюдатели за избирането на екстравагантния по думите им Хавиер Милей за президент на Аржентина – той представлява опозиционната либертарианска коалиция "Свободата  настъпва". Някои наблюдатели го наричат

 "аржентинския Тръмп", 

толкова екстравагантен, че в сравнение с него самият Тръмп изгледа като скучен учител. Други го сравняват с Жириновски. За трети "не е лошо момче като цяло, либертарианец — но глупак".
Но едновременно с това всички признават: този уж Тръмп (който е голям симпатизант на Путин), уж Жириновски (имперец и подлога на същия този Путин), или просто някакъв  глупак,  всъщност е доста остро настроен към Русия и Китай. Първото решение, което той смята да обяви след полагането на клетва, е отхвърляне на поканата за присъединяване на Аржентина към БРИКС. Тъкмо обратното, той смята за най-близки съюзници на Аржентина САЩ и Израел и се стреми към възможно най-близки отношения с тях. 
Не разбирам какво лошо има във всичко това, защо е този кипеж, едва ли не паника? Според мен това е забележителна и разумна програма, ако разбира се новоизбраният президент ще я следва.

Непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година Милей, който тогава беше депутат от Буенос Айрес, влезе в двореца на Аржентинския национален конгрес с флага на Украйна.

Плановете на новоизбрания  президент включват преместване на посолството на Аржентина в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Хавиер Милей подписа Мадридската харта - документ, съставен от испанската партия "Глас" (Vox), обединяващ формации, които се противопоставят на Иберо-Америка "под егидата на кубинския режим", който се стреми „ да дестабилизира либералните демокрации и правовата държава".

А ето както конкретно казва Милей за комунистически Китай и путинова Русия:

"Няма да правя бизнес не само с Китай, 

няма да правя бизнес с нито един комунист

 Аз съм защитник на свободата, мира и демокрацията. Комунистите, китайците не са част от това. Президентът на Русия Владимир Путин също не е сред защитниците на свободата, мира и демокрацията. Президентът та Бразилия Лула да Силва също не е. Искаме да сме нравствена пътеводна светлина за континента. Ние като държава няма да осъществяваме никакви съвместни действия нито с комунисти, нито със социалисти".

Нима това е аржентинският Тръмп? Аржентинският Жириновски? Според мен тук някой се е побъркал — или тези наблюдатели, или аз.

Човекът е за съюз със САЩ и Израел, против двете главни заплахи за планетата — Русия и Китай. В самото начало на пълномащабната руска агресия еднозначно подкрепи Украйна. Какво му е екстравагантното?

Според мен, ако се съди по програмата му (ще видим как ще е в действителност), това е 

един от малкото адекватни политици на съвремието,

 разбиращ основните му предизвикателства. И което е особено ценно — той е лидер на страна не от Западния свят, а от Латинска Америка.

Разбираемо е, че човек като Хавиер Милей изглежда екстравагантен за сонма от световни леваци, политкоректори и путинферщейнери, които са свикнали да осъждат Израел за всяко движение в негова защита, уверени, че не всичко е еднозначно в руско-украинския "конфликт", и призоваващи към съобразяване с интересите на Путин, желаещи да поставят Украйна на масата на преговорите заедно него. Е, извинете, но в лудницата, сред побърканите, всеки нормален човек ще изглежда екстравагантен. Но защо тази песен за екстравагантността беше подета от уж либерални наблюдатели — това ми е много неразбираемо.

Що се отнася до забраната на абортите — една от главните претенции към него, доколкото разбирам — в плановете му влиза не забрана, а само провеждане на референдум по този въпрос. Съгласете се, че по някакъв начин това са две много различни неща: за забраниш или да проведеш референдум за това дали трябва да се забрани. И изобщо не е сигурно, че аржентинците ще гласуват за забраната.

По образование Милей е икономист от висока класа, с голям опит, така че може да се надяваме той да успее да изведе аржентинската икономика от кризисното състояние.

Избирането на Хавиер Милей за президент на Аржентина е добро подкрепление за коалицията от страни, противостоящи на интернационала на  диктаторите и утайките на планетата, които вдъхновявани, а и ръководени от Путин, в последно време твърде високо надигнаха глава.
Превод: Faktor.bg